2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Domaháza település komfortosabbá válik

Domaháza és a szlovákiai Bátka község közös projektet valósítottak meg Európa Uniós forrásból. A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében mintegy 1,6 Millió Eurós támogatást nyertek.

„A Gömör természeti értékeinek megőrzése és a Sajó és Rima folyók minőségének megújhodása” című HUSK/1001/2.1.1/0068 azonosítószámú projekt elsődleges célja a két településen illetve a határ menti térségben a felszíni és felszín alatti vizek minőségének megóvása és javítása. Ennek keretében szennyvízcsatornázás és tisztítás valósult meg mindkét községben.

Domaházán SAPARD pályázatból már megépült a szennyvíz-csatorna hálózat I. üteme, amely a teljes kiépítendő hálózat egy-negyede. A település önálló rendszert valósított meg, kis biológiai tisztítóval.
Jelen beruházás a szennyvízcsatorna hálózat II. üteme. Megépült 5135 m gravitációs gerincvezeték és 1180 m nyomóvezeték 3 db közterületi átemelővel. A szennyvíztisztító bővítése a már meglévő technológia alkalmazásával történt, 2 db új tisztítóblokk építésével.
Bátkán megépült a biológiai szennyvíztisztító és 1017 m szennyvízcsatorna, amelyre 70 családi ház és középület lett rákötve. A szennyvíztisztítóra úgyszintén rá lett csatlakoztatva a múltban megépített szennyvízcsatorna.
Azon lakosok, akiknek nincs lehetőségük házukat a szennyvíz-csatornára rákötni, azoknak a település szippantós kocsival biztosítja a szennyvíz elszállítását a szennyvíztisztító külön tartályába, amely erre a célra lett megépítve. A szomszédos települések számára – Balogtamási, Rakottyás, Zsíp – is lehetővé válik a szenny-víz tisztítása, ahonnan szippantós kocsival szállítjuk a szennyvizet be a szennyvíztisztítóba.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek