2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Demeter Ervin: Borsodban 21 ezer közmunkást foglalkoztatnak

Ebben az évben több mint 21 ezer embert foglalkoztatnak a közmunka- és közfoglalkoztatási programok keretében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, minderre csaknem 19 milliárd forint jut – mondta Demeter Ervin, a megye kormánymegbízottja pénteken, miskolci sajtótájékoztatóján.
Tájékoztatása szerint a közfoglalkoztatási programokra a kormány az idén 132,2 milliárd forintot fordít, a pénzből mintegy 200 ezer ember jut értékteremtő munkához. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tavaly 7,8 milliárdot fordítottak közmunkára, az idén ennek az összegnek a dupláját, 18,6 milliárd forintot.

Demeter Ervin közölte: a megyében kiemelten kezelik a közfoglalkoztatás szervezését, és az idén meghatározó szerepet kap a kistérségi Startmunka mintaprogram, amelynek révén 10 ezer ember juthat munkához, keresethez. E programba a megye 13 hátrányos helyzetű kistérségéből 291 település kapcsolódik be, az önkormányzatok több mint 10 milliárd forintot nyertek el erre.

A Startmunka programban részt vevő embereket elsősorban mezőgazdasági munkákra, illegális hulladéklerakók felszámolására, belterületi utak hibáinak javítására foglalkoztatják. A mezőgazdaságban alkalmazottak képzésben is részt vesznek, így akár szakmát is szerezhetnek.

A kormánymegbízott elmondta azt is: az elmúlt év őszén elindult szociális földmunkaprogramban a megyéből 36 település vesz részt, a hosszabb időtartamú, úgynevezett hagyományos közfoglalkoztatás pedig 6 ezer embernek ad munkát. Az országos közfoglalkoztatási programokban pedig csaknem 4.700-an vehetnek részt.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek