2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Újabb ózdi uzsorás előzetesben + VIDEÓ

Az Ózdi Rendőrkapitányság egy év leforgása alatt tizenegy akció során már 33 uzsorást leplezett le és fogott el, akik rendszeres haszonszerzés céljából több személy rászorult helyzetét kihasználva, velük különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást – szóbeli kölcsönszerződést – kötöttek, amelyekkel a sértettet és annak családját súlyos nélkülözésnek tették ki.

Az ügyekben több mint 200 sértett érintett, akik megszabadulhattak az uzsora-spirál feszítő szorításából.

A legújabb sikeres akcióban az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Akció Alosztályának munkatársai újabb uzsorást lepleztek le Ózd belvárosában. Az elfogott 57 éves férfinál a rendőrök több mit egy millió forint készpénzt, és arany ékszereket találtak, amelyeket a hatóság lefoglalt.

A bűnügyi őrizetbe vett gyanúsított a nyomozás eddigi adatai alapján uzsorakölcsönök folyósításából és behajtásából tartotta fenn magát és családját. A sértetteknek általában 20-40 ezer forint körüli összegeket „folyósított” amelyekre 50-70 százalék közötti kamatot kért.

Volt olyan, aki öt éve kért kölcsön a gyanúsítottól 40.000 forintot, az eltelt évek alatt pedig már több mint három millió forintot fizetett ki az uzsorásnak. Több érintett az uzsorás boltjában volt kénytelen hitelbe vásárolni a normál piaci árakhoz képest négyszeres áron. Így akadt olyan, aki a havi rendszeres jövedelmét a hitel törlesztésére fordította, s mivel nem maradt egy fillérje sem, és más boltban nem tudott vásárolni, újabb hitelhez kellett folyamodnia. Az elkövető több fizetési hajlandóságot nem mutató „ügyfelét” is veréssel fenyegette meg.

A nyomozás során idáig beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok alapján az ügynek eddig 11 sértettje van. Az Ózdi Rendőrkapitányság az 57 éves férfival szemben uzsorabűncselekmény, zsarolás bűntett és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt indított eljárást. A hatóság egyben előterjesztést tett a tettes előzetes letartóztatására, amit a bíróság április 13-án elrendelt.

Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek