2024. 06. 30. vasárnap

Pál
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Csökken a miskolci adóslistán szereplők száma

A lista hatására csaknem 34 millió forint már be is folyt a miskolci önkormányzat kasszájába.


A Miskolci Polgármesteri Hivatal 2012. január 23-án tájékoztatta először a lakosságot a sajtón keresztül arról, hogy Miskolc is nyilvánosságra hozza, ki mennyi helyi adóval tartozik.

A hírre pár napon belül 29 millió 800 ezer forintot be is fizettek és 21 részletfizetési kérelem érkezett 51 millió forint értékben.

A lista nyilvánosságra kerülése után egy nappal, vagyis 2012. február 21-én 3,9 millió forintot fizettek még be azok, akiknek adótartozásuk volt.
A listát a befizetések alapján frissítjük a miskolc.hu-n.
Az önkormányzat a lista nyilvánosságra hozásától azt várja, hogy megnő a befizetések száma. Ez a bevétel fontos a város számára, hiszen ebből finanszírozza a legfontosabb közszolgáltatásokat pl. az iskolák, óvodák, kórházak működtetését, az utak karbantartását, a városi beruházásokat és fejlesztéseket.

Háttér:

Miskolc Megyei Jogú Város Jegyzője, Dr.Csiszár Miklós elmondta: január 1-től 1.000 Ft adóhátralékkal is felkerülhet az önkormányzat honlapjára, aki 10 napot késik egyes adókötelezettségeivel.

A 2011. évi CLVI. törvény kibővíti ugyanis azt a kört, amikor az adóhatóság az adótitkot nyilvánosságra hozhatja. Az adózás rendjéről szóló törvény 2012. január 1-től hatályos új rendelkezése így szól:

55/B. § Az önkormányzati adóhatóság helyi adó és gépjárműadó vonatkozásában a tízezer – magánszemélyek esetében az ezer – forintot elérő adótartozással rendelkező adózó nevét, címét és az adótartozás összegét az esedékességet követő 10. nap 0 órától a helyben szokásos módon közzéteheti.

2012. január 23-án arról is tájékoztattuk a lakosságot, hogy ennek alapján 2012.február 20-tól Miskolcon is nyilvánosságra hozzuk az adótartozással rendelkezők nevét és tartozásuk összegét. A lista első alkalommal történő megjelentetése előtt a hivatal az érintetteket tájékoztatta. A hátrányos következményekkel járó közzététel elkerülhető lett volna a tartozás haladéktalan rendezésével, illetve – átmeneti fizetési nehézség esetén – egy előtörlesztés teljesítése mellett benyújtott és adózó javára pozitívan elbírált fizetési könnyítési (részletfizetésre vagy halasztásra irányuló) kérelemmel.

A lista 2012. február 20-án került fel a honlapra.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek