2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Bűncselekményeket gyanít a FIDESZ a BÉM - ben!

Bűncselekményeket gyanít a FIDESZ a BÉM – ben!

Bűncselekményeket gyanít a FIDESZ a BÉM - ben! „Az a gyanúm, hogy bűncselekmény történik! A mai napon bírálom a környezetvédelmi hatóságokat, amelyek gyanúm szerint segítséget nyújtanak a BÉM tulajdonosainak ebben. A szaktárca vezetőjétől azt várom, hogy a BÉM-mel kapcsolatos összes kiadott dokumentumot vizsgáltassa felül, mert nem a lakosság és a környezetvédők érdekeit támogatja a hatóság, hanem pont ellenkezőleg: a lakosságot,

a környezetvédőket, a zöldszervezeteket tartja ellenségnek. Követelem a teljes körű anyagmérleg elkészítését, mert szerintem a gyár működése kimeríti a környezetvédelem ellenes tevékenységet”. – így fogalmazott Illés Zoltán azon a sajtótájékoztatón, amelyre pénteken hívta Csöbör Katalin, a Fidesz B.-A.-Z. megyei, 1. számú választókerületének  elnöke, és  Demeter Zoltán, a Fidesz B.-A.-Z. megyei, 6. számú választókerületének  elnöke a Fidesz miskolci  irodájába a sajtót, a  sajókeresztúri BÉM Zrt. környezetkárosító működésével  kapcsolatban.

      Csöbör Katalin elmondta, hogy a BÉM Zrt. az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Természetvédelmi és  Vízügyi Felügyelőség által kiadott környezetvédelmi engedély alapján  hulladék és veszélyes hulladék ,,hasznosítást” végez, melynek során szúrós szagú, fojtó hatású  füstgáz keletkezik, jelentős kén-dioxid tartalommal. Ugyanakkor  felmerül a gyanú, hogy a kibocsátott füstgázokban esetleg egyéb  rákkeltő szennyezőanyagok is lehetnek. Az mindesetre bizonyíthatatlan, – válaszolták újságírói kérdésre – hogy ez okoz-e a térségben több megbetegedést mint máshol, mert ehhez az eltelt idő még nem elegendő, és nincs tudomány ami bemutatja, hogy a dioxin ilyen károsodást okoz. A Fidesz politikusai hangsúlyozták: jelen esetben a lakosság érdekeit  tartják elsőrendű szempontnak, és tiltakoznak a BÉM Zrt.  környezetkárosító, egészséget károsító működése ellen. Ugyanakkor nem  szeretnének munkahelyek esetleges megszűnésében közreműködni. Ezért  felszólítják a BÉM Zrt. vezetőségét, – a sajtó útján – hogy csak a rendelkezésre álló  legkorszerűbb szűrőtechnológia beszerelése után folytassák  tevékenységüket, és ezzel biztosítsák a környéken élők tiszta és  egészséges levegőhöz jutását. A kibocsátott füstgáz  kedvezőtlen meteorológiai viszonyok, légmozgás esetén visszaáramlik a  talaj közelébe és elviselhetetlenné teszi a környező településeken – elsősorban Sajóecsegen, Sajókeresztúron, Szirmabesenyőn, Sajóbábonyban  és Miskolc ide eső részén – élők életét.

    Tényként közölte Illés Zoltán, hogy Üröm és Csókavár térségéből olyan gázgyári iszapokat szállítanak ide, egy megegyezés értelmében, amelynek nemcsak a kéntartalma nagy, hanem minden olyan aromás szénhidrogén is található benne, amelynek égetésével rákkeltő anyagok keletkeznek. A jelenlegi alkalmazott technológia képtelen ezen anyagok szűrésére, s, nincsenek olyan korszerű zsákos porszűrők, amelyek csökkentenék a porkibocsátást és nincsenek füstgáz-mosó berendezések sem. Mindezek miatt elvárja a környezetvédelmi minisztertől, hogy kezdeményezze a 21/2001-es / a FIDESZ volt kormányon. /szerk./ kormányrendelet egyértelmű módosítását, mert ez félremagyarázásra ad lehetőséget a hatóságnak és a BÉM-nek. – Azt bizonyítani nem tudom, – mondta, hogy máshonnan is szállítanak egyéb veszélyes hulladékot, de a környékbeli lakosság szerint, gyakran tévednek el éjszaka a környéken külföldi rendszámú szállítójárművek.

  Lapunk kérdésére, hogy megkeresték-e a cég vezetését, és jártak- a helyszínen, hogy meggyőződjenek arról, hogy mindez így van-e, s hogy a környezetvédelem, a katasztrófavédelem és a BÉM összejátszására gyanakvás nem egy összeesküvéselmélet-e? Illés Zoltán így válaszolt: Nem kell ahhoz egy atomerőműbe bemennem, hogy tudjam a működés elvét, nekem ez a szakterületem. Szó sincs összeesküvés elméletről, inkább arról, hogy az EU-s irányelv a BAT / legjobb elérhető technika/ alkalmazása 4-6 milliárd forintba kerülne és fél egy évre le kellene állnia a gyárnak, s az ez időszak alatt termelődő extraprofitot nem akarja veszni hagyni a gyár tulajdonosi köre.

–obe-

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek