2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Tíz éve kezdődött a feltárás a Rákócziak egykori sasfészkében.

Tíz éve kezdődött a feltárás a Rákócziak egykori sasfészkében.

Tíz éve kezdődött a feltárás a Rákócziak egykori sasfészkében.Regéc Várában tíz éve kezdődtek meg a műemlék régészeti feltárását szolgáló munkálatok. Regéc Község Önkormányzata 1998-ban kezdeményezte a vár feltárását, majd egy év előkészítést követően 1999. júliusában megkezdődött a műemlék régészeti kutatása.

 
Ekkor „gyorsan” villanyt vezetett és utat épített a vár megmentésének érdekében a 120 lelkes kisközség. Az ásatás idén is folytatódik.  
Az eltelt évtized alatt Simon Zoltán régész irányította a feltárásokat, ahol sok-sok középiskolai és egyetemista diák dolgozott keményen e nagy múltú, romos állapotában is fenséges várért.
Az Önkormányzat dolgozói, akik már szinte „szakemberei” lettek ennyi év alatt a várnak szintén ott vannak minden feltáráson, ők egyébként egész évben teszik a dolgukat a műemlék érdekében.
Tíz évvel ezelőtt igen nagy fába vágta a baltáját Regéc, hiszen kistelepülés létére egy igencsak magára hagyott, nagy kiterjedésű vár romjait szerette volna megmenteni, újra várat szeretett volna építeni az egykor oly dicső erősségből. Ha nem is történt úgy minden ezen időszak alatt, ahogy a község vezetői szerették volna, mégis sok, igazán jelentős eredménnyel büszkélkedhet a vár.
Kormos István polgármester kezdetektől fogva bizakodva küzdött a várért, mer bizony sok-sok kitartás és munka kell ahhoz, hogy az alulról szervezett vármentés eredményeket tudjon elérni.
Összességében mindenképp sikeresnek tekinthető az eltelt tíz esztendő, de elégedettségről talán mégsem beszélhetünk.
Eredetileg legalább tizenöt évet szántak a szervezők az igen jelentős történelmi múlttal rendelkező vár  „kiásására”, mos már látható, hogy nagy valószínűséggel túl fog nyúlni ezen a teljes feltárás.      
Természetesen az adott körülmények -anyagiak, a kiásott területek állagmegóvásának, helyreállításának lendülete- jelentősen befolyásolhatják a kutatást.
Az idén július 20-án kezdődik a régészeti feltárás és augusztus 7-ig tart majd, a szükséges forrást Regéc Község Önkormányzata, mint a vár üzemeltetője biztosítja a kutatáshoz.
Az ide ásatás külön érdekessége, hogy első ízben vesznek részt a munkában külföldiek, egészen pontosan németek.
A három hetes ásatás alatt ismét sok középiskolai és egyetemista diák, illetve jó néhány régi várbarát tevékenykedik majd, de ez idő alatt Regécen nyaralók is jelezték: szeretnének részt venni a munkában.
Az ásatás során inden évben sok-sok lelet mellett egyéb izgalmas érdekesség, meglepetés, vagy akár igazi szenzáció is napvilágot lát.
A régésztábor, a sok száz éves falak között eltöltött idő -még ha munkáról is van szó- min-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nagyon fontos munka igazi élményként marad meg a keményen dolgozó lelkes közreműködőkben.  
 
/ÖS/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek