2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Bükkzsérci beruházások

UTAKAT KORSZERŰSÍTENEK ÉS FELÚJÍTJÁK A MŰVELŐDÉSI HÁZ TETŐSZERKEZETÉT  BÜKKZSÉRCEN

A fejlesztés két részből áll: a községben három útszakasz újul meg a közeljövőben, emellett természetesen a megfelelő vízelvezetésről is gondoskodnak az érintett szakaszokon.
A 105,5 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás másik eleme a Művelődési Ház  tetőszerkezetének cseréje lesz.
A Kossuth út, a Petőfi és a Hősök út felújítása időszerű volt már: az érintett útszakaszok – melyek hossza összesen 1590 méter – mintegy 30-35 éve kaptak szilárd burkolatot, ráadásul a korábbi szennyvízberuházás kapcsán felbontott útpálya több helyen tönkrement, megsüllyedt, a padkák töredezettek. A vízelvezetés csak részben megoldott, az elmúlt években megnövekedett vízmennyiség kimosta és hordalékkal hordta tele az árkokat, több helyen ez visszaduzzasztást is okoz nagyobb esőzések alkalmával. Az utak állapota minden tekintetben jelentősen leromlott, a vízelvezető rendszer nem elég hatékony.
A meglévő részben füves, részben beton árkok több helyen feltöltődtek, az átereszek eltömődtek, így a megnövekedett vízmennyiség elvezetése egyre nagyobb problémát okoz jelentősebb esőzés idején. Az árkok ráadásul az útburkolattól messzebb vannak, így a csapadék sokszor az árok helyett a padkában folyik, tovább rontva annak állapotát.
A felújítás során bazaltbeton pályaszerkezet épül, mely magasabb teherbírást és hosszabb élettartamot biztosít, ráadásul környezetbarátabb megoldás a korábban tervezett aszfalt borításnál. A beruházás során járda is épül,  a megfelelő csapadékvíz elvezetés érdekében pedig előregyártott burkolóelemeket helyeznek a vízelvezető árkokba, valamint a megfelelő helyeken surrantókat helyeznek el.
A projekt másik eleme a Művelődési Ház tetőszerkezetének felújítása: a korábbi tetőt teljesen elbontják, és újat építenek helyette, illetve a födémet 15 centiméternyi szigeteléssel látják el.
A kivitelezés tervezett befejezési dátuma 2015. augusztus 18.  A „Településrekonstrukció Bükkzsérc községben” című pályázat által az önkormányzat 103.512.631 Ft európai uniós támogatást kap a beruházás megvalósításához, amely a költségek 95%-át fedezi.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…