2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye szereplése az Európai Uniós határ-menti együttműködési programokban 2005-től a mai napig

Borsod-Abaúj-Zemplén megye szereplése az Európai Uniós határ-menti együttműködési programokban 2005-től a mai napig

A mai gazdasági helyzetben minden lehetőséget meg kell ragadni, főleg ebben a térségben, hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén megye országos viszonylatban is nagyon nehéz helyzetben van, – mondta Mengyi Roland, a BAZ megyei Közgyűlés elnöke.

 

A pályázati lehetőségek nem fogják megoldani problémáinkat, de enyhíthetik azokat, vagy újabb értékek létrehozásával talán eljuthatunk a megoldásig.

Tapasztalataink alapján kijelenthetjük, az előző határ-menti pályázatokban való részvétellel ez a megyében már sokaknak sikerült.

Az Európai Uniós Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program és a Magyarország–Szlovákia–Románia-Ukrajna Szomszédsági Program Közös Technikai Titkárságot ellátó VÁTI és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat is sokat tett azért, hogy megyénk pályázói jól szerepeljenek:

Az INTERREG IIIA, 2004–2006 Magyarország-Szlovákia-Ukrajna Szomszédsági Programban 7 magyar megye, valamint Budapest, és a 6 szlovák megye mellett Ukrajnából Kárpátalja megye vett részt. A Program 3 pályázati fordulójában Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 29 pályázat nyert, összesen 1,9 milliárd forint többletforrást. Ezt a lezárult Programot „tanulópénznek” tekintettük.

Az Európai Unió a 2007–2013 közötti programozási időszakra két, megyénket érintő határ-menti együttműködési programot hozott létre:

Az egyik program a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program. Ebben a Programban 7 magyar megye mellett Budapest és 5 szlovák megye vesz részt.

Ennek a Programnak a negyedik – és várhatóan az utolsó – pályázati fordulójának beadási határideje október 21 volt és összesen 49,8 millió euró Európai Uniós forrás, és nemzeti hozzájárulás áll a pályázók rendelkezésére. A nyert pályázatokról a Program Közös Monitoring Bizottsága várhatóan 2012. január-februárjában hoz döntést.

A másik program a Magyarország – Szlovákia – Románia – Ukrajna Szomszédsági Program. Ebben 2 magyar, 2 szlovák, 3 román és 3 ukrán megye vesz részt.

A második pályázati forduló pályázatait értékelő Közös Monitoring Bizottság augusztus 2-án döntött a pályázatokról, ahol 7 megyei pályázat nyert. Erről az akkori pályázók már megkapták az értesítést.

E Program harmadik és talán utolsó pályázati felhívása szeptember 30-án jelent meg, 2012. január 31-i beadási határidővel, 8 millió euro Európai Uniós forrással.

2005-tól a mai napig Borsod-Abaúj-Zemplén megye pályázói aktívan részt vettek a különböző Európai Uniós határ-menti programokban.

Ezen időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érintően

 

120 pályázat nyert támogatást,

amelynek eredményeképpen

13,3 milliárd forint Európai Uniós és nemzeti hozzájárulásból származó

TÖBBLET  FORRÁS érkezett megyénkbe.

 

Nagyon bízunk benne, hogy a fent vázolt két program lezárásával ez az összeg jelentősen nőni fog.

 

Várható, hogy az Európai Unió a 2014–2020 évek programozási időszaka során folytatja a határ-menti együttműködési programokat. Az előző évek tapasztalatai alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat már most arra készül, hogy a Kormánnyal együtt és saját, nemzetközi szervezetekben lévő tagságát felhasználva az Európai Bizottságnál a határ-menti programokban a pályázókra vonatkozó eljárásrend egyszerűsítését sikerüljön megvalósítani. A mostaninál is vonzóbbá kell tenni e pályázatokat, hogy minél több megyei szervezet nyújtson be a kiírásoknak megfelelő pályázatokat, melynek eredményeképpen bővülhet megyénk nemzetközi együttműködése és nem utolsó sorban jelentős többlet-forrás érkezzen megyénkbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…