2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Napja Szerencsen

A szerencsi Rákóczi-vár ad otthont június 16-án (kedden) 10 órától Borsod-Abaúj-Zemplén megye első megyenapjának. Az egész napos program keretében a helyi kulturális csoportok mellett külföldi partnermegyék is bemutatkoznak.

Minden közösség életében fontosak a közös ünnepek, amelyek erősítik az összetartozást, alkalmat adnak a múlt felidézésére, a jelen értékelésére és a jövő céljainak megfogalmazására. A nemzeti ünnepek mellett számos település rendelkezik saját, általában történelmi vagy egyházi eseményhez kötődő nappal, azonban a megyei szintű közösségi ünnep eddig hiányzott. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése érdemesnek tartotta egy megyenappal is erősíteni a térség összetartozását.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye vallási sokszínűségére tekintettel a közgyűlés egy mindenki számára elfogadható, kohéziós erőként működő történelmi eseményt szándékozott választani megyenapnak.

Borsodhoz, Abaújhoz, Zemplénhez és Gömörhöz egyaránt szorosan kötődik a nemzet számára számos hadvezért, államférfit adó, a XVII-XVIII. században Felső-Magyarország legjelentősebb főnemesi családjává magát felküzdő, előnevében is megyénkhez kötődő Felsővadászi Rákóczi család. II. Rákóczi Ferenc a történelmi Zemplén vármegyéhez tartozó Borsiban született, aki e család egyik legjelentősebb tagja volt. A nagyságos fejedelem kíséretével 1703. június 16-án a Vereckei-hágónál lépett Magyarország területére, és a kuruc felkelés szabadságharccá fejlődött, amelyben a kezdetektől a befejezésig aktívan részt vettek a zempléni, abaúji, borsodi és gömöri katonák ezrei.

A közgyűlés úgy ítélte meg, hogy június 16-a alkalmas arra, hogy erősítse a megyei tudatot és a megyénkben élők közös ünnepként tekintsenek rá. Mindezek alapján 2014. július 2-ai ülésén a II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc kirobbanásának napját, június 16.-át Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Napjává nyilvánította.

Az első megyenapot 2015. június 16-én (kedden) 10,00 órai kezdettel a szerencsi Rákóczi-várban rendezik meg, amelyre a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt. A belépés ingyenes.

A megyenapon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba felvett értékekkel is megismerkedhetnek a látogatók.

A rendezvényen a megye hagyományőrző csoportjain kívül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat több külföldi partnere is bemutatkozik, illetve további kulturális és szórakoztató együttesek lépnek fel. Közöttük üdvözölhetjük a megyénk hírnevét öregbítő Pál Dénes énekest. A rendezvény keretében rendőrségi és tűzoltó bemutatót is megtekinthetnek az érdeklődők.

A megyenap méltó zárásaként este Moravetz Levente – Balásy Szabolcs – Horváth Krisztián „A Fejedelem” című rock musicaljét adják elő a várudvaron.

A rendezvény részletes programja a későbbiekben honlapunkon megtekinthető lesz.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek