2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF

Biztonságos költségvetése van Szikszónak

2012-ben egy milliárd nyolcszáz millió forintból gazdálkodik Szikszó Város Önkormányzata.  Míg az országban számos helyhatóságot az adósságterhek nyomják, addig Szikszón a felelős gazdálkodás eredményeképp a tavalyi tervezett 99 millió hiányt 33 millióra faragták le, az idén pedig már csak 35 millióval terveznek.
Füzesséri József, Szikszó polgármestere arról beszélt, az országban elsőként, február 16-án fogadta el a költségvetését Szikszó. A képviselők egy szigorú, szoros, de mégis biztonságos gazdálkodásra mondtak igent, ahol a költségvetés számos, az alapfeladaton túli tevékenységet is finanszíroz.

Nem tartozik a kötelező feladatok közé például a középfokú oktatás fenntartása, Szikszón azonban ragaszkodnak a sikeres gimnáziumhoz és szakképzéshez, hiszen az oktatás-képzés a kiemelt fontosságú a településen.  Az oktatási alap-, amelyre 5 millió forintot különítetek, el- közvetlenül támogatja a diákokat.  Ebből finanszírozzák a Bursa Hungarica ösztöndíjat, valamint a nyelvvizsgák támogatását. A C típusú nyelvvizsga megszerzésére 50 ezer forintot, míg a felsőfokú C nyelvvizsgára 100 ezer forintot kaphat az a diák, aki állandó szikszói lakhellyel rendelkezik.  A középiskolás és egyetemistahallgatók segítésére hozták létre a Szikszó Város Ösztöndíjasa pályázatot is.

A sport és kulturális feladatok ellátásra 38 millió forintot költenek ebben az esztendőben. A tavalyi évhez képest többet terveztek a szociális feladatokra, mert nőtt a rászorulók száma. Rendszeres szociális segélyre 18 millió forint a büdzsé, míg a foglalkoztatást segítő támogatásra 90 millió forintot különítettek el.

Az idősek támogatása is a kiemelt feladatok közé tartozik, amelyre ebben az évben 20 millió forintot költenek Szikszón. Minden 62. életévét betöltött szikszói állandó lakhellyel rendelkező lakos február elsejétől felhasználható húszezer forint értékű Szikszó Jegyet kapott, amelyet öt szolgáltatónál tud beváltani, levásárolni évvégéig.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…