2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Kétszáz négyzetméter zöld

Kétszáz négyzetméter zöldet találunk a februári hideg ellenére a miskolci Kocsonyafesztiválon. A Hősök terén felállított Zöld Sátorba azért érdemes betérni, mert egyébként egy teljes év sem lenne elég, ha a családok, barátok, szabadidejükben annyi mindent meg szeretnének ismerni, mint ami itt, a kínálatban szerepel.
Új standokkal, partnerekkel, kiállításokkal, kampányokkal, interaktív játékokkal találkozhatnak a régi látogatók is. Manapság már mindenki számára fontos, hogy például hogyan csökkentse energiaszámláját, hogyan takarékoskodhat háztartásában az energiával, vízzel és miként csökkentheti hulladékát komposztálás segítségével. Itt a lehetőség, a vállalkozó szelleműek ingyenes napkollektor szerelői tanfolyamra, vagy éppen a komposztálási programba is jelentkezhetnek. Megtudhatják mit jelent a fenntartható életmód, és tanácsadók segítenek tájékozódni a háztartásokban használható környezet- és emberbarát termékekről, tisztító és mosószerekről, házi praktikákról.
A madarászok, gombászok, kerékpárosok kiadványokkal, játékokkal, várják a kicsiket, nagyokat egyaránt. A kerékpárosok turmixot tekerhetnek, az ökológiai lábnyom számolók megkóstolhatják a Fair Trade teát, vagy kávét, de az autista farm gazdasága is finom falatokkal és étkekkel készülődik a közös programra. A fogyasztóvédők a „Termékkosár” elnevezésű honlappal, a megbízható áruk jelöléseivel ismertetik meg az érdeklődőket.
Amíg a felnőttek tájékozódnak, a kicsiket fajátékokkal, kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel játszóházba várják, és ismét barátkozhatnak a gyerekszerető vakvezető kutyákkal vagy éppen a vadászgörényekkel.
A kétszáz négyzetméteres sátorban minden erőfeszítés nélkül ismerkedhetünk a Tisza-tó, a Bükki és Aggteleki Nemzeti Park, valamint a Hernád-mente értékeivel, illetve Gömörszőlős a fenntartható falu program képzéseivel, termékeivel, szolgáltatásaival. Lehet jelentkezni a gömöri Paraszt-wellnes és a miskolci önkéntesek csapatába is. Ugyancsak önkénteseket és adományokat gyűjtenek majd a szentléleki pálos kolostorrom megmentése érdekében a Csatárlánc tagjai. Akiknek máris kalandozásra támad kedve, és egy-két órát rászán, az egy térkép és leírás segítségével azonnal elindulhat a miskolci belváros három kincskereső útjának egyikén. Ha pedig mégsem ér rá most, szatyrába teheti a térképeket, csakúgy, mint a sok tucat ingyenes kiadványt, amelyeket a Zöld Sátor 25 standján gyűjthet össze a három nap alatt.  
A Zöld Sátor arculata az idén a télűző-tavaszváró néphagyományra épül. Rendszeresen feltűnik két jelmezes alak. A zord időjárást megunva, a TAVASZ többször is hangos ricsajjal kergeti majd a TELET a sátorban és a környékén.  Minden napra állítunk egy kiszebábot, melyre napközben a látogatók ráakaszthatják cédulájukat, melyre feljegyezték azt a „rossz tulajdonságukat”, amelytől meg szeretnének az idén szabadulni. Délutánonként 5 órakor a kiszebábot, a Telet bőszen űző Tavasszal, kikiáltókkal, kereplőkkel elkísérjük a Szinva-terasz hídjához. Ott a kiszebábot vízbe dobjuk, abban a reményben, hogy ezzel az idei esztendőre megszabadítjuk magunkat minden bútól és bajtól.
Tapasztalataink szerint a fesztivál 200 ezer látogatója közül az időjárástól függően 18-30 ezren kukkantanak be a Zöld Sátorba. Bízunk abban, hogy 2012-ben sem hiába készülődünk partnereinkkel és eddigi látogatóinkon kívül új érdeklődők is betérnek hozzánk.
Nyitva tartás: pénteken 10-19 óra között – szombaton 10-20 óra között – vasárnap 10-16 óra között.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A 2024.04.15. napján "Rákkeltő méreg ömlött a Salgó patakba" címmel közöltünk cikket, amelyben valótlanul állítottuk, hogy "Legfrissebb méréseink bizo…
Egy ZSEBKENDŐNYI kert is elég
Egy zsebkendőnyi kertdarab is elég, ha tenni akarunk magunkért és az élővilágért - A Magyar Természetvédők Szövetségének A mi sokszínű kertünk kampány…

További cikkek