2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF

Bíróság előtt a volt zsolcai jegyző, aljegyző és polgármester

A vád szerint több vállalkozó is fizetett a soronkívüliségért, megrendelésért.

Hétfőn reggel megkezdődött a volt felsőzsolcai jegyzőnő, aljegyző, polgármester és két hivatali dolgozó büntetőpere a Miskolci Törvényszék dr. Dósa Ágnes vezette tanácsa előtt. A már több mint egy éve előzetes letartóztatásban lévő jegyzőnő és aljegyző hozzátartozói hallgatóként részt vettek a tárgyaláson. Pontosan tucatnyi vádpontot ismertetett a Miskolci Nyomozó Ügyészség képviseletében eljáró dr. Egerszegi Gábor ügyész.

A vádpontok között szerepelt: a jegyzőnő és az aljegyző 2007-ben másfél millió forintot kért és kapott egy felsőzsolcai cég vezetőjétől, hogy vállalkozás megkapja végleges telephelyengedélyét. Miután a pénzt gazdát cserélt, a 2005-re visszadátumozott engedélyt a jegyzőnő elkészítette, és elhelyeztette az irattárban. Később a jegyző és az aljegyző tudomására jutott, hogy ugyanez a vállalkozó engedély nélkül építtetett. Megkeresték, és felajánlották neki, hogy vagy bontja a bővítményt és fizeti a bírságot, vagy átad nekik 700 ezer forintot. A vállalkozó ez utóbbit választotta, a jegyzőnő pedig a hivatal egyik dolgozójával lepapíroztatta az új építményt. Ugyanez a vállalkozó – hogy magának és alkalmazottainak soronkívüliséget vásároljon a hivatalban – 2008-as, ’09-es és ’10-es esztendőkben 200-200 ezer forintot fizetett a jegyzőnek és az aljegyzőnek. A vádhatóság szerint a jegyző egy, az árvíz alatt elszaporodott rágcsálók irtását hat és fél millió forintért elvégző vállalkozótól 300 ezer forintot kért, majd újabb 100 ezret vett át tőle.

Egy újabb vádpont szerint autókereskedő cég vezetői is fizettek a jegyzőnek és aljegyzőnek, hogy a gépjármű-átíratásokat soron kívül intézhessék el az okmányirodában. Az egyik autónként 1300 forintot – összesen 84 ezer forintot – adott át. Egy másik céggel fiktív helyiségbérleti szerződést kötöttek, a polgármesteri hivatal alagsorában lévő iroda felújítására 520 ezer forintot fizetett a cég, majd a soronkívüliségért 165 ezret. Egy másik autós cég hasonlóan fiktív szerződés alapján havonta 25 ezer forint bérleti díjat fizetett a hivatalnak. Ebben a vádpontban érintett a jegyzőn és aljegyzőn kívül a volt polgármester is.
Jól fizetett az árvíz

Az árvíz után rengeteg bontási-, szállítási- és földmunka volt Felsőzsolcán. Egy újabb vádpont szerint a jegyző és az aljegyző 2,8 millió forintot kért és kapott vissza attól a vállalkozótól, akinek összesen több mint 20 milliós forintot fizettek ki a feladatok elvégzéséért. Egy újabb vállalkozó betongarázsokat épített engedély nélkül, ő a vád szerint 350 ezer forintot adott át a jegyzőnek az építési engedélyért. Egy másik, fertőtlenítéssel foglalkozó vállalkozónak 11 milliós megrendelés után kellett 10 százalékot visszajuttatnia a jegyzőnek és aljegyzőnek, a vádirat szerint egymilliót át is adott nekik. A miskolci önkormányzat kérte a zsolcait, hogy annak a vállalkozónak a telephelyengedélyét, aki korábban komoly összegeket fizetett a jegyzőnek, küldjék át nekik. A jegyző utasította a hivatal egyik alkalmazottját, hogy írja le: az irattár költöztetésekor a telephelyengedélyek megsemmisültek. Az utolsó vádpont szerint egy gépjármű átíratással, biztosítással foglalkozó cég autónként 1200, összesen úgy 50 ezer forint fizetett a soronkívüliségért.

A jegyző, helyettese és a polgármester tagadta bűnösségét, az okirat-hamisítást utasításra elkövető két tisztségviselő azonban beismerő vallomást tett.

Az ügyész után a vádlottak meghallgatásával folytatódott a tárgyalás, elsőként a volt jegyző tett vallomást. Felkészülten érkezett, több sűrűn teleírt lapról olvasta fel mondandóját, ami nem ment túl könnyen, mert a csuklója a derekához volt bilincselve. A volt jegyző asszony egyebek mellett elmondta: az árvíz után a városban önkormányzat-ellenes hangulat alakult ki, őt is többször megfenyegették, autóját megrongálták. A választások után az új polgármester dolgozók kirúgását kérte tőle, de ezt több esetben is megtagadta. A jegyző elmondása szerint a vállalkozó, aki a vád szerint fizetett a telephelyével kapcsolatos szabálytalanságok eltussolásáért, valójában családi barát, akinek ingyen segített. A hölgy előadta még: többször fenyegette meg egy ismert helyi vállalkozó, hogy „kicsinálja”, és az ellene valló vállalkozók valamennyien ennek a férfinak a baráti köréhez tartoznak. A tárgyalás a többi vádlott – rendűségnek megfelelő sorrendben– meghallgatásával folytatódott.

Az ügyre még visszatérünk.

Forrás:ÉM-SZP

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…