2024. 04. 16. kedd

Csongor
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Biomassza pörkölő- és brikettáló üzem épül Harsányban

Harsány továbbra is fejlődik, bővül, és nyit az új fejlesztések irányába. Misem bizonyíthatja ezt jobban, minthogy Szabó Gergely Harsány Község polgármestere és dr. Szamosi Zoltán ötletgazda, immáron közösen tekintették meg a Harsányban hamarosan elkészülő biomassza feldolgozó üzem építési munkálatait.

A biomassza pörkölő- és brikettáló üzem főleg erdészeti mellékterméket feldolgozó innovatív technológiával működő létesítmény lesz. A brikettáló üzemrészben RUF típusú, téglatest alakú brikettet, míg a pörkölő üzemrészben egy a faszénhez hasonló anyagot tudunk majd előállítani. A brikettet főleg háztartási célú tüzelésre szánjuk, de van érdeklődés pékségek és éttermek részéről is, a brikett eladását szeretnénk, amennyire lehetséges Harsány és környékén megoldani. A pörkölt biomassza felhasználási területe még nincs teljes mértékben letisztázva, mert egy sokrétű anyagról van szó: lehetséges, hogy tüzelőanyagként a brikettbe keverjük, növelve így a brikett fűtőértékét, de lehetséges a (bio-)kertészetekben történő felhasználása is, ugyanis a pörkölt biomassza a talaj karbontartalmát, illetve a vízmegkötő képességét növeli. Mivel a pörkölt biomassza természetes anyag, nem használunk semmiféle vegyi- vagy kémiai anyagot a kezelés során a biokertészetek talajjavítóként is hasznosítani tudják. A pörkölés során képződik fakátrány, melyet pl.: lovak patájának ápolására használhatunk. A technológiai lépések során képződik tiszta fahamu, melyet szintén talajjavítóként, illetve talaj kondícionálóként lehet hasznosítani. Az üzem működése során csak természetes anyagokat használunk fel, illetve állítunk elő, semmilyen mesterséges adalékot nem használva. Az üzemben három műszakban folyik majd a termelés, ahol eleinte 8 fő munkavállaló kap állást. A teljes beruházási volumen 134 millió Ft, melyből 50 millió Ft GINOP K+F támogatásként nyertünk el, illetve 50 millió Ft GINOP eszközhitelként állt rendelkezésre. Az üzem termelésének indítása várhatóan 2019. szeptember végén lesz.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…