2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Beindult a belföldi értékesítés is

Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasága fejlődött az elmúlt évben és ez a tendencia az idén is folytatódott. Hosszú stagnálás után beindult a belföldi értékesítés is – derült ki Weilandics Miklós, a NAV megyei igazgatójának a megyei közgyűlés csütörtöki ülésén elhangzott tájékoztatójából.

A határozatképesség megállapítását követően Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke tájékoztatást adott a legutóbbi ülés óta történt fontosabb eseményekről, döntésekről, amelyekről a www.baz.hu honlapon olvashatnak bővebben.

Külföldi hivatalos programja miatt az októberi ünnepi közgyűlésen nem tudott részt venni Prof. dr. Takács István, ezért a csütörtöki ülésen adta át számára a megyei önkormányzat közgyűlése által adományozott Alkotói Díjat Török Dezső és Bánné dr. Gál Boglárka, a közgyűlés alelnöke.

A testület megalkotta a 2019-es munkatervét, elfogadták a megyei önkormányzat nemzetközi kapcsolatainak 2018. évi helyzetéről készült beszámolót, igent mondtak a kínai Shandong tartománnyal való együttműködésről szóló megállapodásra.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakossága tovább csökkent az elmúlt évben – derült ki a KSH statisztikájából, jelenleg 648 ezer, ami 6 ezerrel kevesebb, mint 2017-ben. A népességcsökkenés mögött a születések alacsony száma és az elvándorlás áll. Ezzel kapcsolatban több képviselő is felszólalt.

A gazdasági helyzettel kapcsolatban viszont pozitívumokról tudott beszámolni Weilandics Miklós. Csökkenő mértékben, de tavaly is folytatódott a foglalkoztatottak számának 2013-tól tartó növekedése. Ezzel párhuzamosan csökkent a munkanélküliségi ráta 1,1 százalékkal, amely a KSH számításai szerint az év végén 5,5 százalék volt. A megyében mintegy 80 ezer vállalkozás működik. Évről évre egyre többen választják a kedvezményes KATA szerinti adózást.  A megyei gazdaság két húzóágazata továbbra is a vegyipar és a gépipar, amelyet egy szinttel alacsonyabb teljesítménnyel követ a kereskedelem.  Ha a hozzáadott értéket tekintjük, akkor kiemelkedően teljesít a vegyipar. A szóbeli kiegészítésben az adószakember kiemelte, hogy az idei három negyed éves ÁFA bevallások alapján elmondható: folytatódott az export bővülése, ugyanakkor a belföldi értékesítés is jelentős mértékben (10 százalék fölött) emelkedett.  Részletesen szólt a NAV tevékenységéről is, amely fontos része az ellenőrzés. Ennek keretében bemutatta többek közt az adótraffipaxot. A közgyűlés tudomásul vette a tájékoztatót.

Lipták Attila dandártábornok adott tájékoztatást a katasztrófavédelem munkájáról. Az ár- és belvízvédelem helyzetével is megismerkedett a közgyűlés, amely lényege, hogy az őszi szemle mindent rendben talált, a jégtörők pedig felkészültek a télre.

A közgyűlés vita nélkül elfogadta a  Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)  végrehajtásáról készült beszámolót.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…