2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Befejeződött az energetikai fejlesztés a nemesbikki Móra Ferenc Tagiskolában

Június 26-án lépett kivitelezési szakaszába és október 20-án, az átadó ünnepséggel fejeződött be az a projekt, amelynek eredményeként – jelentős uniós támogatás segítségével – sor került Nemesbikk alsó tagozatos tagiskolájának energetikai fejlesztésére.
A beruházás elősegíti az épület költségtakarékos működtetését, emellett komfortosabb körülményeket teremt a diákok és pedagógusok számára egyaránt.

Október 20-án 10 órától az iskola előtt megtartott zárórendezvényen Bódogh Bertalan polgármester köszöntötte a vendégeket.
Beszédében a kezdetektől felvázolta a projekt egyes lépéseit, és megköszönte a közreműködők munkáját.
Szót ejtett arról is, hogy miért volt szükség a fejlesztésre: a szigetelés nélküli épület, a régi ablakok, a korszerűtlen kazán miatt az épület fenntartási költsége nagyon magas volt, ezért az energetikai korszerűsítésre nagy szüksége volt az önkormányzatnak.
A köszöntő után Falucskai Gábor tagintézmény-vezetővel együtt átvágták a nemzeti színű szalagot, átadva ezzel a korszerűsített intézményt. A jelenlévő vendégek ezt követően megtekintették a fejlesztés minden elemét.

A kivitelezés nagy részét a nyári időszakra időzítették, ugyanakkor a munkálatok az ősszel is folytatódtak, de a hátralévő feladatokat a kivitelezők el tudták végezni az iskolai munka zavarása nélkül.

A beruházás kapcsán elsősorban a költségtakarékos üzemeltetés megteremtése volt a
szempont, így a megújuló energiaforrások használata is szerepet kapott, hiszen napkollektorokat szereltek fel a tetőszerkezetre.
A fűtési rendszert támogató, környezetbarát, a Nap energiáját hasznosító 6 db napkollektor és dupla hőcserélős álló melegvíz tartály kiépítése is megtörtént. A tartályok előmelegítését – amelyek segítségével az iskola teljes melegvíz igényét is fedezik majd – a felszerelt napkollektorok végzik.

A kivitelezés során sor került az épület utólagos külső hőszigetelésére, a külső nyílászárók cseréjére, valamint a padlásfödémre ásványgyapot szigetelés került.
Továbbá a régi, korszerűtlen kazánt korszerűbb, kondenzációs rendszerűre cserélték. A meglévő radiátorokra termosztatikus szelepeket szereltek, így azok alacsonyabb hőfokon, de kellő hatásfokkal üzemelnek a fűtési szezonban.

A modern nyílászárók beépítésével, az épület külső szigetelésével az épület hővesztesége jelentősen, mintegy 41%-al csökken a számítások szerint, míg a termosztatikus szelepek beépítésével, a napkollektorok telepítésével és a melegvíz tartály rendszerbe kötésével jelentősen csökkennek az üzemeltetési költségek is.
„A Nemesbikki iskola energetikai fejlesztése” című, KEOP-4.9.0/11-2011-0186 azonosító számú pályázat segítségével az önkormányzat 31.774.299 Ft támogatást kap a beruházás megvalósítására, amely a projekt teljes költségének 85%-át fedezi. A projekt záró időpontja 2012.október 31.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Igent mondott a kockázatra egy borsodi esküvőiruha-szalon tulajdonosa, aki a működés több adózási szabályát is felrúgva szolgálta ki ügyfeleit. Nem le…
„Kétkezes kapaszkodó”
Több mint ezer hamis játékkonzollal pakolták plafonig azt a kamiont, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Gyul…