2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Az ország legjobbja lett a hernádszentandrási példa

Hernádszentandrás 2013-ban az „Év új nemzedék települése” lett. Megnyerte ugyanis október 8-án Hernádszentandrás pályázata a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által kiirt Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program versenyét. A kis falu újra bebizonyította: A helyi hagyományokra épülő, a többség által elfogadott célokkal összetartó és jövőt építő közösséget lehet kovácsolni.

Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere úgy látja: győzelem óriási siker az egész település számára. Nemcsak erkölcsi diadal, hanem anyagi nyereség is, hiszen három millió forinttal jutalmazta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a hernádszentandrási jó példát. Kiemelendő tény, hogy ráadásul az Új Nemzedék ügye a napokban kapott külön miniszteri biztost a kormányzaton belül.  Érdekessége még az idei versenynek, hogy a TÖOSZ első alkalommal írta ki az „Év új nemzedék települése” kategóriát, amelyet Hernádszentandrás nyert meg az idén. Egy erős versenyben, hiszen a döntőben Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzatával és Makó Önkormányzatával mérték össze erejüket.

 Üveges Gábor azt is hozzátette: az országos siker egy visszaigazolás is arra, hogy a település jó irányba tart. Meghozta a gyümölcsét t az a közösségfejlesztő munka, amit az elmúlt években kezdtek meg a Hernád menti kis faluban.

 De mi is a titka ennek a közösségfejlesztésnek? Üveges Gábor arról beszélt, hogy a felnövekvő generáció már kicsi kortól részesévé válik a település életének. Arra törekednek, hogy alkotó emberek egy alkotó közösség tagjaiként éljenek meg sikereket.  Ezt a célt szolgálják a Hernádszentandráson elindított közösségi programok, és az ezt fejlesztő intézményrendszer, a Hernád-völgyi Tanoda, a Biztos Kezdet Ház, valamint az önkormányzat mellett létező komoly civil háttér, melyet évről-évre több aktív helyi gyerek, szülő, és segítő, az Összefogás Hernádszentandrásért Alapítvány, és a Láthatatlan Kötelék Alapítvány testesítenek meg.

 
Hernádszentandráson jelenleg 445-en élnek, ebből 130 a 18 év alatti fiatal. Üveges Gábor azt tapasztalja: mára a falu olyan lett, mint egy nagycsalád, és úgy is működik, mint egy nagycsalád. A fiatalok megkapják azt a pluszt, amit az iskolában vagy a szülői házban nem kaphatnak meg, az idősek megkapják a törődést és a szeretetet, a bölcsességük megbecsülését. Persze ebben a közösségben-, mint a valódi családban- vannak viták, mélypontok, de amikor feladat és jó cél kerül meghatározásra, akkor a közösség összezár és örömmel cselekszik.

 A pályázathoz kapcsolódik Hernádszentandrás újabb sikere is.   Október 9-én vehette át az Összefogás Hernádszentandrásért Alapítvány a Magyar Territoria Innovációs Díjat, melynek odaítélésekor az elbírálás legfőbb szempontjai voltak: a projekt innovativitása, megismételhetősége és a közpénzek takarékos felhasználása.  Ez a díj egyben feljogosította az alapítványt, hogy éljen az Európai Territoria Innovációs Díj versenyen való részvétel lehetőségével. Az idegen nyelvű pályázatot már elküldték Franciaországba, mely a november közepén esedékes döntéstől függetlenül önmagában is komoly nemzetközi ismertséget és elismerést jelent az egész közösségnek.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek