2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Az önkormányzati választások elhalasztását kezdeményezi Miskolc polgármestere

A polgármester keddi sajtótájékoztatóján  kijelentette: a főjegyző politikai érdekek mentén rajzolta át a választókörzetek határait, amelyben a Fideszes képviselők is részt vettek. Véleménye szerint azonban nem csak Miskolcon van gond ezzel, az ország több városában is a történelmi hagyományokat áthágva rajzolták át a körzethatárokat.

Az őszi, önkormányzati választások elhalasztását kezdeményezi Káli Sándor, Miskolc polgármestere, mivel az egyéni választókerületek területének megállapításánál véleménye szerint jogsértés történt.
Káli Sándor szerint a választókörzetek átírása rendkívül szakszerűtlenül és a lakók érdekeit sértve történt meg a megyei főjegyző részéről.
Mint mondta: felvette a kapcsolatot dr. Kolláth György alkotmányjogásszal, aki megerősítette abban, hogy az Alkotmánybírósághoz kell fordulnia, ahol mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértés megállapítását kéri, mivel egy június 29-i törvénymódosítás a választási eljárásról szóló törvényben elhelyezett egy kitételt. Eszerint a Területi Választási Iroda vezetője megváltoztathatja a Helyi Választási Iroda megállapítását a választókerületek sorszámát és területét illetően, az ő döntése ellen azonban további jogorvoslatnak helye nincs.

A polgármester az állampolgári jogok országgyűlési biztosához is fordul, kérve, hogy meghatározott jogkörében eljárva vizsgálja meg a „további jogorvoslatnak helye nincs” kitétel jogszerűségét, különösen azt, hogy az Országgyűlés megsértette-e az állampolgárok Alkotmányban biztosított jogorvoslati jogát. Káli Sándor ugyanakkor levelet fogalmazott, és juttat el dr. Sólyom László köztársasági elnök részére, melyben felhívja a figyelmét a jogsértésre, és azt kéri, hogy a demokrácia védelmében, amíg nem születik hivatalos állásfoglalás az ügyben, vagy a pártok között konszenzusos megoldás Miskolcon, addig saját hatáskörében tegye meg, amit tud, az önkormányzati választásokat függessze fel (halassza el) a helyzet megoldásáig.

A választókörzetek kijelölése kapcsán az is elhangzott, hogy noha a jogszabály szerint az átalakítást követően minimum 600, maximum 1200 választópolgár lehet egy körzetben, vannak olyan körzetek, ahol 324, vagy éppen 1967 választópolgár jutott a megyei főjegyző átrajzolása nyomán, ami Káli Sándor szerint szintén törvénysértés. Ezt a polgármester be is mutatta a tájékoztatón.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek