2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Az LMP azonnal segít Felsőzsolcának

Jávor Benedek a Lehet Más Politika országgyűlési képviselője, az  Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke a mai napon Felsőzsolcán tájékozódott az árvíz után kialakult helyzetről, és tett megoldási javaslatot a helyzet javítására.

Felsőzsolca a tavaszi árvizek által leginkább sújtott település, ahol 180 ház semmisült meg, mintegy 1800 fő lett károsult, akinek élelmiszere, bútora, ingó vagyona sérült vagy veszett el az árvízben. Ez a katasztrófa az Önkormányzat számára olyan megoldhatatlan feladatot teremtett, amely a médiában a rosszul kommunikált bontási engedélyek, a tárgyi adományok elosztásának elmaradásában, és a helyi lakosok elégedetlenségét kifejező tiltakozó tüntetésben jelent meg. A kialakult problémák megoldását segítő szándékkal Jávor Benedek a Lehet Más Politika országgyűlési képviselője, az  Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke csütörtökön a helyszínen találkozott polgármester úrral, a helyi adománykoordináció és a területen segítő Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival.

Ennek eredményeként az alábbi problémák megoldását javasolta: Az Országyűlés bizottsági elnökeként további tájékoztatást kért, és az árvízi helyzet kialakulását megmagyarázó szakemberek véleményét várja a hasonló helyzet kialakulását megelőző építészeti, tájbeépítési, és védmű létesítésekkel kapcsolatban, amely az országos árvízvédelem része kell legyen. Eső és árvíz a jövőben is lesz, fel kell készülni a hasonló helyzetek elkerülésére, akár az árterületekre kiadott építési engedélyek felülvizsgálatával.  A Lehet Más a Politika kommunikációs segítséget ad az Önkormányzatnak a lakosság tájékoztatásával, a lakossági igények kezelésével kapcsolatban. A Máltai Szeretetszolgálattal közösen felmérést végzünk a bontandó épületekkel kapcsolatban. A Kormány tegnapi határozata szerint ugyanis az állam által felajánlott három milliárd forint csak építkezésre, a lakhatás megteremtésére fordítható.  Jávor Benedek kezdeményezi, hogy a Kormány adjon támogatást vagy a társadalmi felajánlások, a Nemzeti Segélyvonalra beérkezett pénz felhasználható legyen az újjáépítést megteremtő romeltakarításra, hiszen ez elengedhetetlen feltétele az újjáépítés megkezdésének.  Azonnali segítséget is ajánlottunk. Az Önkormányzat nem tudta megoldani a rengeteg adomány feldolgozását, így pl.: a ruha és tárgyosztásban vannak elmaradások. Az LMP a hétvégére önkénteseket vár ruhaválogatásra, hogy hétfőn megnyíljanak az adományraktárak. Fehér Attila polgármester a lakosság megnyugtatására elmondta, hogy az Önkormányzat és munkatársai erejükön felül mindent megtesznek az árvízkárosultak segítésére, az önkormányzati és jogi feladatok ellátására. Azért örül az LMP segítségének, mert minden kommunikációs, és más segítség kell, hogy ne csak a helyzetet, de a közhangulatot is javítani lehessen egy ilyen katasztrófahelyzet után. Orosz Csaba, az Önkormányzat adománykoordinátora a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az eddigiekben a humanitárius segítség, az élelmiszer adományok szétosztása volt a legfontosabb, most következhetnek az egyéb adományok, minden beérkezett adomány maradéktalanul eljut a rászorulókhoz. Önkéntesek jelentkezését várja az LMP. Szombaton és vasárnap reggel 8-tól 18 óráig ruhaválogatásban kell segíteni, hogy hétfőn nagy választékkal nyithasson az adományraktár. A jelentkezéseket a baz@lehetmas.hu e-mail címre várjuk. Az önkéntesek találkozója a helyi sportcsarnokban lesz, kérjük, hogy védőkesztyűt, munkaruhát hozzanak magukkal. Ivóvizet és ebédmelegítési lehetőséget biztosítunk a helyszínen.
Németh Csaba

Miniszterelnöki Hivatal

Orbán Viktor úr

miniszterelnök részére

Budapest

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága programjának egyik sarkalatos eleme a vízgazdálkodás – ezen belül az árvízi-belvízi kérdés – helyzetének elemzése és komplex javaslatcsomagok készítése ezek megoldására.
Bizottsági elnöki minőségemben a múlt hét végén Felsőzsolcán jártam, hogy személyesen  győződjek meg az árvíz okozta károkról, és a helyiekkel elemezzem a helyzet megoldásának lehetőségeit.
Ottani tapasztalataim és a károsultak helyzetének hatékonyabb javítása érdekében kérem Miniszterelnök urat, hogy a 1148/2010. (VII. 8.) számú kormányhatározat megfelelő kiegészítésével az árvízi károk helyreállítására elkülönített három milliárd forintos keretösszeg tíz százalékát a bontási költségek fedezésére tegye elérhetővé.
Ezen pénzeszközök felszabadítása és azonnali kiutalása azoknak, akik még lakhatatlanná vált házuk bontási költségét sem tudják fedezni, nagyban hozzájárulna – az Ön által is megfogalmazott – cél eléréséhez, miszerint őszre az összes károsult lakhatásának biztosításáról gondoskodni kell.

Budapest, 2010. július 12.

Gyors és hathatós intézkedését várva, üdvözlettel:

Jávor Benedek elnök
Fenntartható fejlődés bizottsága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek