2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Az ingó vagyontárgyak értékesítése 2012-ben

Az ingó vagyontárgyak átruházásából származó jövedelemmel kapcsolatban fontos szabály, hogy amennyiben az értékesítés gazdasági tevékenység keretében történik, a fizetendő adót az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani (kivéve, ha a bevételt a magánszemély egyéni vállalkozóként szerzi meg).

A háztartásban feleslegessé vált használati tárgyak eseti eladása nem minősül gazdasági tevékenységnek, annak tekinthető azonban az ingóság értékesítése, ha azt a magánszemély üzletszerűen, illetőleg tartósan vagy rendszeres jelleggel folytatja, ellenérték elérése irányul, illetve azt eredményezi és annak végzése független formában történik.

Amennyiben az ingó vagyontárgy értékesítése gazdasági tevékenység keretei között valósul meg, a jövedelem megállapítására akkor is az ingó értékesítés szabályai kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy az értékesített vagyontárgy megszerzésére, értékének növelésére fordított – korábban még el nem számolt – kiadások abban az esetben is levonhatók a bevételből, ha azok az értékesítés adóévét megelőzően merültek fel. Amennyiben a megszerzésre fordított összeg nem állapítható meg, a bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek.

A fizetendő személyi jövedelemadó mértéke 16 %, gazdasági tevékenység keretében megszerzett (önálló tevékenységből származó) jövedelem esetén a magánszemélyt további 27 %-os mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség is terheli

Fontos szabály, hogy nem kell megfizetni az adóév során keletkezett jövedelem adójának 32 ezer forintot meg nem haladó részét, vagyis évi 200 ezer forint jövedelem adómentes. További kedvezmény, hogy amennyiben az ingó vagyontárgyak átruházásából származó bevétel az adóévben összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot, nem kell jövedelmet megállapítani, tehát nem keletkezik adókötelezettség.

Az ingóértékesítésre vonatkozóan nem kell bevallást tenni, ha az ingó vagyontárgy átruházásából származó bevétel éves szinten a 600 ezer forintot nem haladja meg, illetve, ha az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem az adóévben nem több, mint 200 ezer forint.

2012. évtől sajátos szabályok vonatkoznak a fémhulladék felvásárlására, amennyiben a bevételt a magánszemély nem egyéni vállalkozóként szerzi meg. Ebben az esetben a bevétel 25 %-a számít jövedelemnek, melyből a kifizetőnek (felvásárlónak) kell levonni, bevallani és megfizetni a 16 % személyi jövedelemadót. A bevételre vetített 4% adó levonása után sem a fémhulladékot értékesítő magánszemélyt, sem pedig a felvásárlót további közteher-fizetési kötelezettség nem terheli. Fontos szabály, hogy ebben az esetben sem az ingó vagyontárgyak értékesítéséből elért 600 ezer forint alatti bevétel adómentessége, sem pedig a 32 ezer forint összegű adókedvezmény nem érvényesíthető.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek