2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Az időseket ünnepelték,óvodást avattak Mezőkövesden

Október az idősek hónapja. Mezőkövesd a hagyományoknak megfelelően ünnepséggel emlékezett meg a szépkorúakról.
Mezőkövesd Önkormányzata az Idősek Világnapja alkalmából ebben az esztendőben is nagyszabású gálával tisztelgett a településen élő nyugdíjasok előtt október 3-án.

Három fontos lépés

A gálán elsőként Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára osztotta meg ünnepi gondolatait. Elmondta, hogy a Kormány három fontos intézkedést hozott, amivel igyekeznek a nyugdíjasok életkörülményeit javítani; a nyugdíjak emelése mellett a rezsicsökkentés elindításával, valamint a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának a lehetőségével segítik az időseket. Hozzátette, ezen felül lényeges a jól működő szociális hálózat, illetve a házi segítségnyújtás rendszerének és a megfelelő intézményi háttérnek a megteremtése. Tállai András elmondta, hogy Mezőkövesd önkormányzata odafigyel az idősekre, hiszen két bentlakásos Idősek Otthona működik és az első nappali ellátást biztosító épület is megnyitotta kapuit a városban élő idősek előtt, akik ennek köszönhetően tartalmasan tölthetik el a szabadidejüket. Hozzátette, ezenfelül nagy segítséget jelent az időseknek az ingyenes szemétszállítás és a kedvezményes fürdőbelépő is, amit szintén az önkormányzat biztosít a számukra. Az idősek segítésében az egyházaknak is komoly szerepük van és ezt a feladatot a mezőkövesdi Római Katolikus Egyházközösségek kiemelkedően látják el. Az államtitkár kiemelte, magánemberként is nagyon fontos, hogy tiszteljük az idős embereket, családtagjainkat, a szüleinket és nagyszüleinket, akik megteremtették annak a lehetőségét, hogy könnyebben boldoguljunk az életben, ezért nekünk gondoskodnunk kell róluk. Tállai András az ünnepi beszéd zárásaként megható családi történetekkel és egy szép verssel köszöntötte a szépkorú mezőkövesdieket.

Ünnepi köszöntések

Ezt követően a hagyományoknak megfelelően a település legidősebb lakosait köszöntötték fel az ünnepségen. A 104 esztendős Papp Józsefné és a 103 éves Marczis Pálné egészségi állapota miatt már nem vehetett részt az eseményen, viszont a 100 esztendős Papp Józsefnét és a 96 éves Takács Györgyöt személyesen köszöntötte fel dr. Fekete Zoltán polgármester. Mezőkövesd első embere tortával, virágcsokorral és gyümölcskosárral kedveskedett az ünnepelteknek.

Színvonalas műsorral kedveskedtek
A köszöntések után kulturális műsorral folytatódott a program. Az Egri úti Tagóvoda nagycsoportosai mellett színpadra léptek a Matyó Nagymama Klub, a Matyó Népiegyüttes, valamint a Szentisváni Gyöngyösbokrétás Hagyományőrző Egyesület tagjai.

Szentmise és szerződés aláírás

A gála után hálaadó szentmisével folytatódott, illetve zárult az Idősek Napjának programja. A szentmise rendhagyó módon kezdődött, ugyanis dr. Fekete Zoltán polgármester és dr. Medvegy János pápai prelátus, a Szent László Plébánia vezetője ünnepélyesen aláírta a freskórekonstrukcióra vonatkozó támogatói szerződést, melynek keretében az önkormányzat 25 millió forinttal járul hozzá az országos szinten is kiemelkedő szépségű Szent László templom freskóinak felújításához.

Átadták a kibővített és felújított óvodát

227 millió forintból bővítették ki és újították fel az Egri úti Tagóvodát Mezőkövesden. A beruházás elkészült, így már szeptemberben a megújult épületben kezdhették meg az idei nevelési évet az óvodások. A korszerű, új csoportszobákkal, tornateremmel és kiszolgáló helyiségekkel kibővített intézményt október 4-én adták át hivatalosan.
Mezőkövesd Város Önkormányzata még 2012-ben nyújtott be pályázatot az Egri úti Tagóvoda kapacitásbővítő fejlesztésére. A beadott projekt nyert, így mintegy 95%-os európai uniós támogatás révén valósulhatott meg idén az óvoda felújítása és bővítése. A beruházás révén három csoportszobával, tornateremmel, fejlesztő- és orvosi szobával, új mosdóhelyiségekkel bővült az Egri úti Tagóvoda. Az új épületszárny mellett a meglévő épületet is felújították. Emellett új játékokat, eszközöket, illetve kültéri játszótérelemeket kapott az intézmény.  A kivitelezést a mezőkövesdi a Wiktori Kft. végezte el. A munkát idén márciusban kezdte el a vállalat. Elsőként az új épületrészeket építették fel, alakították ki, majd június közepén, a nevelési év végén kezdték meg a meglévő épület teljes felújítását. A kivitelezést augusztus közepéig befejezték. Azt követően már csak a helyiségek takarítása, berendezése, az új játékok elrendezése, a csoportszobák csinosítása maradt hátra.
Az uniós elvárásoknak megfelelő, megújult, komfortos, modern tagóvoda október 4-ei átadó ünnepségén elsőként Ujvárosi Lászlóné óvodavezető köszöntötte a megjelenteket, majd pedig Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. Az államtitkár elmondta, hogy az az önkormányzat, aki gyerekeknek épít, az a jövőnek épít, saját jövőjét is építi. Hozzátette, hogy hazánkban a közoktatási rendszer komoly változáson megy át, hiszen egyebek mellett az állam átvállalta az oktatás feladatát. Az óvoda, illetve annak fenntartása azonban önkormányzati feladat maradt, amely nagy felelősség jár. Mezőkövesd ezen a téren is megfelel az elvárásoknak, fűzte hozzá Tállai András.
Az államtitkár szavai után az Egri úti Tagóvoda óvodásai kedveskedtek verses, táncos és énekes műsorral a megjelent vendégeknek, majd pedig dr. Fekete Zoltán polgármester mondott köszöntőt. A település első embere elmondta, hogy a 227 millió forint összértékű beruházáshoz 204 millió forint európai uniós támogatást kaptak, így a városnak 23 millió forintjába került az óvoda bővítése és korszerűsítése. Dr. Fekete Zoltán azt is kiemelte, hogy amellett, hogy az új csoportszobák révén modernebb környezetben telhetnek el az óvodások mindennapjai, illetve amellett, hogy több gyermek befogadására is alkalmassá vált az intézmény, az is fontos, hogy új munkahelyeket is teremtett. Elmondta, hogy szeptember 1-jétől 4 új óvónő és egy új dajka számára tudtak munkát adni. A polgármester beszéde zárásaként kitért arra is, hogy az Önkormányzat nem állt meg a fejlesztések terén, hiszen mintegy 200 millió forint értékben valósulhat majd meg a VI. számú óvoda energetikai korszerűsítése, valamint a Mező Ferenc Tagiskola felújítása.
Dr. Fekete Zoltán szavai után Csúri László, a Wiktori Kft. ügyvezetője mutatta be a beruházást. Elmondta, hogy a kivitelezés öt hónapja alatt számos nehézséggel, az időjárás viszontagságaival is meg kellett küzdeniük, de a beruházás sikeresen elkészült megfelelve a megrendelő elvárásainak.
Ezt követően dr. Berkes László pápai prelátus megáldotta a megújult óvodát, majd pedig Tállai András államtitkár, dr. Fekete Zoltán polgármester, Ujvárosi Lászlóné intézményvezető és Farkas Zoltán, a Wiktori Kft. ügyvezetője közös szalagátvágással adták át a beruházást.
Az ünnepség végén Ujvárosi Lászlóné mondott pohárköszöntőt, amelyben kiemelte, hogy nemcsak az óvodavezetésnek, az óvónőknek, hanem a szülők számára is nagy jelentőségű ez a fejlesztés, hiszen szép, komfortosabb, biztonságos környezetben tudhatják napközben gyermekeiket.
 



Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek