2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Az ember akadályozta meg a kommunizmus diadalát

A kommunizmus áldozataira emlékeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Megyeházán

Mondják, hogy a történelem az emberiség emlékezete. Olyan párbeszéd, amely a jelenben élők és a múlt személyiségei, a múlt történései között zajlik. A mai megemlékezésnek is ez a legfontosabb célja: találkozni, és megérteni az előttünk járók üzenetét – fogalmazott Riz Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen.

Sokan, a saját bőrükön tapasztalták meg, mit jelentett a padlássöprés, a kuláksors, a mezőgazdaság „szocialista átszervezése”. Milyen volt a „proletárdiktatúra demokráciájában” élni, milyen volt a társadalom „megbízhatatlan elemeként” hátrányt szenvedni. Mivel járt a „nép ellenségének” lenni a nép köztársaságában, mivel járt a kitelepítés. Mivel járt a Hortobágyon, a magyar gulág foglyaiként tűrni, és életben maradni – fogalmazott az alelnök.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Megyeháza Dísztermében megjelent fiatalok, diákok előtt azt mondta: a mai fiatalok már csak elbeszélésekből, történelem órákon hallhatnak erről a korszakról. Nem is tudják, milyen szerencsések, hogy nekik mindez, pusztán történet a múltból. Fontos, hogy az is maradjon, és a további generációknak soha ne kelljen szembesülni a kommunista diktatúra elnyomásával!

A kommunizmus egyik legnagyobb tévedése, hogy annyira fanatikusan hitt a saját jövőjében, hogy a múltat „végképp eltörölte”. Ezért volt biztos abban, hogy minden bűnére bocsánatot nyerhet a felejtés által. Csak egyvalami akadályozta meg a diadalban: az ember – emelte ki Riz Gábor, majd feltette a kérdést: miért nem látjuk még mindig mindannyian a kommunizmus valódi arcát? Miért nem hiszünk a szemünknek, a fülünknek. Miért nem fogadjuk el, hogy a kommunizmus emberiség elleni bűne nem a véletlen műve.

A választ Illyés Gyula szavait idézve adta meg: „A múltat is teremteni kell… egy korszak attól lesz múlt, hogy megírják”. Mindent a helyére kell rakni, mert a rosszul elrendezett múlt el sem megy. De nem csak a régmúlt, hanem a helyére nem tett közelmúlt is feltámadhat – figyelmeztetett az alelnök.

„A szembenézés napja arra kötelez valamennyiünket, hogy soha ne feledjük: a hazugságra és megfélemlítésre alapozott, az embereket szegénységbe taszító, néhány kiváltságosnak pedig korlátlan hatalmat és jólétet biztosító ördögi rendszer létezett” – zárta gondolatait Riz Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke.

A megemlékezésen ünnepi műsort adott Kelemen Csaba, az Egri Gárdonyi Géza Színház színművésze, valamint Hadzsi Ádám, a Kazincbarcikai Irinyi János Szakközépiskola diákja.

A megemlékezésen levetítették Siklósi Beatrix és Matúz Gábor filmjét, a Wittner Máriáról szóló dokumentumfilmet, amelynek címe: „Hóhér, vigyázz!”.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek