2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Átadták Magyarország legnagyobb árvízszint-csökkentő tározóját

Tegnap ünnepélyes keretek között adták át a Hanyi-Tiszasülyi árvízszint-csökkentő tározót, amely a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése Program legújabb eleme.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott 18,9 milliárd forint támogatásból 2009 júliusa és 2012 szeptembere között felépített tározó közel 250 millió köbméter víz befogadására alkalmas. A beruházás építtetője, a támogatások kedvezményezettje az Országos Vízügyi Főigazgatóság.
A projektzáró rendezvényen Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati ügyekért felelős államtitkára elmondta: a tározó 570 ezer ember és 660 ezer hektár földterület árvízi biztonságát növeli.    
Az államtitkár kiemelte: az ezredfordulón levonult árhullámok megmutatták, hogy a töltések magasítása a költségek és a műszaki nehézségek miatt nem biztosít megoldást az árvíz elleni védekezéshez. A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése Program új alapokra helyezte a tiszai árvízi védekezést. A Program I. ütemének keretében 6 árvízszint-csökkentő tározót terveztek a szakemberek. Ezek közül 2008-ban adták át a Cigándi, 2009-ben pedig a Tiszaroffi tározót. A Hanyi-Tiszasülyi mellett idén befejeződik a Nagykunsági tározó kivitelezése, míg a Szamos-Kraszna-közi és a Beregi tározók építési munkái hamarosan elindulnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek