2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Tanmese: „Csellengő” tanköteles diákok

A Miskolci Rendőrkapitányság járőrei a közelmúltban több esetben is intézkedtek iskolaidőben csellengő, tanköteles diákokkal kapcsolatban. A rendőrség – a szükséges intézkedések megtétele érdekében – ezekről az ügyekről minden esetben jelzéssel él a területileg illetékes gyermekvédelmi hatóság irányába. Állampolgári bejelentés alapján történt rendőri intézkedés 2012. október 1-jén délelőtt Miskolcon, mivel egy kiskorú gyermek, tanítási időben – többedik alkalommal – egy belvárosi játszótéren lézengett.

A 12 éves kisfiú elmondása alapján iskolába indult ugyan, de nem volt kedve bemenni, ezért sétálgatott az esőben. Az intézkedő rendőrök biztonsági intézkedésként a gyermeket elvitték az iskolába, ahol átadták osztályfőnökének. Az információk alapján az is kiderült, hogy a kisfiú rendszeresen, igazolatlanul hiányzik az iskolából, emiatt korábban már a szülővel is felvették a kapcsolatot, de az nem vezetett eredményre.

A megyeszékhely egyik belvárosi általános iskolájából kértek intézkedést 2012. október 2-án a Miskolci Rendőrkapitányságtól, mivel a tanárok három kiskorú gyerekre figyeltek fel, akik az intézményben és annak környékén „csavarogtak”, s többszöri felszólítás ellenére sem hagyták el az iskola területét.

A pedagógusok elmondása alapján a 10, 11 és 12 éves fiúk közül a testvérpár korábban abba az iskolába járt, de onnan eltanácsolták őket. Az intézkedés során megállapítást nyert, hogy a gyerekek engedély nélkül távoztak jelenlegi iskolájukból. Az ügyben a gyermekek biztonságba helyezésével kapcsolatos, szükséges intézkedéseket a Miskolci Rendőrkapitányság megtette.

Információs háttér

Gyermekek a rengetegben. Kövessük nyomon csemeténk útját: az intézményi odafigyelésen túl meghatározó a szülői felelősség!

A lógások otthonról és gyakran az iskolából is az értelmetlen, céltalan lődörgések felé viszik a fiatalokat. Ezeknek az eseteknek gyakori következménye a kriminalitás, az áldozattá, vagy elkövetővé válás.

A rendőrség fontos feladatának tartja a tanítási időben, utcákon csellengő gyerekek figyelemmel kísérését, azt, hogy visszaterelje őket az iskolák falai közé. Az intézkedések célja a megelőzés, vagyis a csellengések visszaszorítása és megakadályozása, valamint a bűnözést előmozdító tényezők háttérbe szorítása.

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Elindult a dohány-kontroll
Július elején megindult a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága – a…

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…