2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Átadták a Zsóry fejlesztést

Ünnepélyes keretek között átadták a Zsóry Gyógy és Strandfürdőben megvalósult beruházást. A projektnek köszönhetően több mint 1 milliárd forint értékű fejlesztést hajtottak végre a létesítményben.

A beruházás az ÉMOP 2.1.1-es „Zsóry Gyógy- és Strandfürdő Fejlesztése Mezőkövesden” című projekt keretében valósult meg. A nagyszabású fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával jött létre. A projektre mintegy 420 millió forintot nyert támogatásként városunk, míg a költségek többi részét önerőből finanszírozta az önkormányzat.

 

A beruházás keretében komplex fejlesztés valósult meg a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben, melynek munkálatait 2010. március 18-án kezdte el a kivitelező cég.

A fejlesztés során egyebek mellett megépült egy közel 700 m2-es wellness részleg és szaunavilág, melyet különböző látványelemekkel és korszerű felszereltséggel láttak el. Megépült két gyermekmedence, egy játszósarok, valamint egy gyermekmegőrző. Új és kosszerű öltözőket alakítottak ki, melyek révén megszüntették a régi vállfás-öltözőrendszert. A kivitelező cég elvégezte a hullám és körmedence gépészeti felújítását. A fedett gyógymedence, valamint a külső nosztalgiamedence rekonstrukciója szintén megvalósult, emellett elektronikus beléptető rendszer kiépítésére is sor került. Teljes egészében megújult a hidrofor gépház, ahol szintén kialakítottak egy látogatókat kiszolgáló részt.  A projekt másik kiemelt elemeként elvégezték az ikermedence teljes körű felújítását és átalakítását, továbbá a medence mellett egy új öltözőépületet is kialakítottak a vendégek számára. 
Fontos kiegészítő beruházásként megvalósult a várost és a Zsóry üdülőterületet összekötő kerékpárút második üteme, melynek köszönhetően mintegy 1 km-es szakaszon új burkolatot kapott a kerékpárút, továbbá a teljes útszakaszon közvilágítási hálózat épült.    A megvalósuló projekt révén látványban és technológiailag is megújult fürdő minden tekintetben megfelel a 21. század követelményeinek. A beruházás remélhetőleg jótékony hatással lesz az idegenforgalom fellendülésére. Abban az esetben, ha ez bekövetkezik akár a fürdő jelenlegi rekordjának számító, évi 500 ezer fős látogatószám is tovább növekedhet.  
A közelmúltban megkezdődött a Zsóry Gyógy-és Strandfürdő hőenergetikai fejlesztése, amely részben érinti a befejezett rekonstrukciót. A beruházás a KEOP 4.2.0 „Helyi hő-és hűtési energiaigény kielégítése, megújuló energiaforrásokból” című pályázat keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A mintegy 180 millió forint értékű fejlesztés célja, a fürdőben elhasznált gyógyvíz újrahasznosítása. A beruházásnak köszönhetően egyebek mellett az új wellness részleg padlófűtése, a régi közlekedő rész, valamint a földszinti és az emeleti öltöző fűtése is megvalósul. A projekt kivitelezése a tervek szerint augusztusban befejeződik.  
A projekt közelmúltban megrendezett átadó ünnepsége koszorúzással kezdődött a létesítmény megnyitásának 71 éves évfordulója alkalmából a Zsóry Lajos emlékszobornál. Ezt követően Vámos Zoltán fürdővezető köszöntötte a vendégeket, majd Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára méltatta a beruházást, aki egyebek mellett kiemelte a fejlesztés szerepét és fontosságát.
Az államtitkár hozzátette, hogy a Városrehabilitációs Program, valamint a szennyvízberuházás folytatásával további jelentős fejlődésen mehet keresztül városunk. Tállai András után Tóth Imre, az Imola Építő Kft. vezetője számolt be a kivitelezésről. A kivitelező cég képviselője kiemelte, hogy beruházó és a kivitelező összehangolt és hatékony munkájának köszönhetően egy olyan beruházás jött létre a fürdőben, melyre mindkét fél nagyon büszke lehet. Tóth Imre hozzátette, bízik benne, hogy a fürdő az eddigieknél is népszerűbb lesz a látogatók körében és a vendégek elégedettek lesznek a megújult létesítménnyel.
Az ünnepség fénypontjaként Tállai András, a belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, dr. Fekete Zoltán polgármester és Tóth Imre, az Imola Építő Kft. ügyvezetője átvágta a nemzeti színű szalagot és ezzel hivatalosan is átadták a beruházást. A jelenlévők ezután megtekintették a beruházás során elvégzett munkálatokat. A nagyszabású eseményt állófogadás zárta, melynek keretében dr. Fekete Zoltán polgármester mondott pohárköszöntőt.

Forrás:mezokovesd.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…