2024. 05. 3. péntek

Tímea, Irma
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Adományátadás a Megyeházán

„Az árvízi összefogás azt mutatja, hogy a magyar nemzet lelkében nagyon erős”
Adomány átadással egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a Borsod-Abaúj-Zempléni Megyeházán
Egyenként százezer forint értékű adományt nyújtott át a Polgárok Háza Borsod-Abaúj-Zemplén megye hét árvízkárosult családjának. Az alkalomból Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, egyben a Megyei Védelmi Bizottság elnöke, köszönetét fejezte ki az önkéntes munkát végző és koordináló segélyszervezeteknek az árvízi katasztrófában nyújtott segítségért. Az esemény egyúttal kapcsolódott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett Család évéhez.

Az önkéntesek nélkülözhetetlen segítsége

Dr. Mengyi Roland a tájékoztatón arról beszélt, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakossága 2010-ben megtapasztalhatta, milyen nélkülözhetetlen erőt és segítséget jelent az önkéntesek jelenléte. Az árvízi katasztrófában önkéntesek ezrei adták erejüket, idejüket a rászoruló embereknek, családoknak, gyakran testi épségüket veszélyeztetve.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyének tehát komoly tapasztalatai vannak arról, hogy milyen fontos az önkéntesség.

Dr. Mengyi Roland ismertette, hogy felmérések szerint tízből három európai polgár, saját bevallása szerint aktívan vállal önkéntes munkát. Magyarországon a lakosság 40 százaléka, mintegy 3,5 millió ember kapcsolódott be valamilyen önkéntes tevékenységbe.
Dr. Mengyi Roland felhívta a figyelmet arra, hogy az önkéntes munka segíthet a gazdasági válság leküzdésében is, hiszen 0,5-5% között járul hozzá az EU GDP-jéhez, tehát, mint gazdasági érték jelenik meg. Ezzel összefüggésben fontosnak nevezte, hogy a polgárok aktívvá, cselekvőképessé váljanak, hogy tegyenek saját, illetve közösségük sorsának jobbra fordulásáért.

Azt a régi felismerést, miszerint közösségben az erő –leginkább az egyházak érzik, és tudják – fejtette ki Dr. Mengyi Roland. Az egyház, amely 2011-ben nemcsak az önkéntességről emlékezik meg, hanem a társadalom elemi egységéről, legfontosabb pilléréről, a családról is, hiszen a 2011-es esztendő a Család Éve a magyar egyházban.
Ezzel kapcsolatban felidézte II. János Pál Pápa szavait, amely szerint védeni és segíteni kell a családokat.
„Sokan azt mondják: Európa ma, azonosságának mély válságát éli. Kortársaink közül sokan abban akarják megélni szabadságukat, hogy mindentől függetlenítik magukat” – fejtette ki Dr. Mengyi Roland hozzátéve: a Fidesz-KDNP pártszövetség, a Magyar Kormány felismerte ennek veszélyét. Emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Kormány létrehozta például a családi adózás rendszerét.
„Ezért is örülök annak, hogy ezen a mostani alkalmon az önkéntesség mellett beszélhetünk a családokról is – kiváltképpen azért, mert számos család vesz minket itt, most fizikailag körül. Nekik nyújt át ma adomány a Polgárok Háza.” – zárta gondolatait Dr. Mengyi Roland.

 

 

„Isten egymáshoz küld minket”

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke az adomány átadással egybekötött sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Szeretetszolgálat kötelékében mintegy tízezer önkéntes dolgozik. Számukra arról szólt a 2010-es esztendő, hogy a másik ember, a bajba jutott felé fordultak, hogy segítséget nyújtsanak. Isten is „egymáshoz küld miket” – emelte ki Kozma atya. Az első, és legfontosabb, hogy megállunk a másik előtt, nem megyünk el mellette. Ez jelenti azt, hogy összetartozunk. Azt mondta még: az ember életének értelmét a szolgálat adja. Az önkéntesség viszont a szolgálat bibliai értelme – egymást befogadni, beengedni az életünkbe, és jelen lenni a másik életében.
Kifejtette azt is: noha 2010 az árvízi tragédia éve volt, mégis kiderült a legfontosabb dolog, éppen az önkéntesség kapcsán. Ez pedig az, hogy lelkében a magyar nemzet nagyon erős.

„Otthonokat építünk”

Árvai Ferenc, a Katolikus Karitász egri igazgatója felidézte, hogy a katolikus egyház két alappillére az Evangélium, és a Diakóniai Szolgálat. Magyarországon, 1931-ben alakult meg a szervezet, majd az ötvenes években beszüntették. 1991-ben alakultak újjá. Kiemelte, hogy 2010-ben a Katolikus Karitász nagyon gyorsan és hatékonyan reagált az árvízi helyzetre, hiszen 700 településen tízezer önkéntes segíti munkájukat.
Első lépésben azonnali gyorssegélyt, gyógyszereket és tartós élelmet juttattak el a rászoruló családoknak mintegy 90 millió forint értékben. A takarítás és fertőtlenítés időszakában 6 tonna fertőtlenítő –és tisztítószert adtak át. Ezen felül részt vettek a lakások helyreállításában. Jelmondatuk az volt: otthonokat építünk!
A hit – remény – szeretet sorrendje így alakult át szeretet – remény – hit sorrenddé: a Karitász szeretete felélesztette az emberekben a reményt, és hitet.

„A Családok éve kegyelmi idő”

Csizmadia István mezőkövesdi plébános a Család évéről szólva elmondta: véleménye szerint minden gyermeknek joga van édesanyához, és édesapához. Ahhoz, hogy a családban felnőve fejlessze identitását, és testvérei körében megtapasztalhassa az összetartozás élményét.

 

Hét árvízkárosult család kapott pénzadományt és ajándékot

Trznadel Angéla, a Polgárok Háza kulturális programigazgatója adta át a hét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő, árvízkárosult családnak a százezer forint értékű adományt, valamint ajándékcsomagot.
Elmondta: a Polgárok Háza életre hívása, és immár csaknem hétéves története is szorosan összefonódik az önkéntességgel. Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2002-ben tett felkérésére a polgári körök adományaiból 100 millió forint gyűlt össze, így épülhetett fel a Polgárok Háza többnyire magánszemélyek néhány ezer forintjából.
Ismertette azt is: a Polgárok Háza minden évben gyűjt adományokat. Így tudták támogatni Böjte Csaba dévai árváit, a Budapest VIII. kerületi nagycsaládosokat, a vörösiszap károsultjait, és most, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat által kiválasztott hét árvízkárosult családot egyenként százezer forinttal.
Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a Megyeháza névre szóló ajándékait adta át a gyermekeknek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tömérdek hirdetésben árult ingatlanokat egy férfi, miközben évente alig négy-öt számlát állított ki az őt megbízó tulajdonosoknak az eladott ingatlano…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan fejleszti digitális szolgáltatásait az egyszerűbb és kényelmesebb adózásért. A különböző online felüle…