2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A szolgáltató központok felé nyit Miskolc

Az ipari és turisztikai fejlesztések mellett Miskolc egy új piacra készül betörni: új szolgáltató központok, SSC-k (Shared Service Centerek) számára kínál komplex lehetőségeket. A programot június 5-én Budapesten, a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség Miskolcra fókuszáló rendezvényén mutatták be. A rendezvényen üzleti szolgáltató központok vezetői, a központok vidéki terjeszkedéséért felelős tanácsadó cégek voltak jelen.
Bár jelenleg is működik négy, összesen 1200 főt foglalkoztató szolgáltató központ Miskolcon, további jelentős potenciállal rendelkezik ezen a területen a város, köszönhetően az elmúlt évek összehangolt fejlesztési programjainak.
A stratégiai terv három pillérre épül. Egyrészt a munkaerő-tartalékra, mivel a város és 30 km-es vonzáskörzetében mintegy 17.000 fős potenciális munkavállaló van, ráadásul ennek 40%-a megfelelő képzettséggel rendelkezik, további 25% pedig egy felkészítő programot követően azonnal munkába állhat. A második pillér a meglévő és fejlesztés alatt álló infrastruktúra, amelynek köszönhetően önkormányzati és magánberuházásban jelentős, magas minőségű irodai kapacitások állnak hamarosan rendelkezésre. Ezt támogatja a Kassa-Miskolc autópálya megvalósulása, továbbá az önkormányzati bérlakás-állomány bővülése. A harmadik pillér az oktatás. A Miskolci Egyetem 9000 szakember kibocsátására képes évente, és befektetői igény esetén vállalják, hogy hat hónap alatt akkreditáltatják a szükséges képzési programot, így fél éven belül indítható a leendő munkavállalók képzése.
A Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség rendezvényén Pfiegler Péter, Miskolc alpolgármestere kiemelte, hogy a város valamennyi fejlesztése a SMART és GREEN elvek mentén valósul meg. Miskolc egy igazi 21. századi nagyváros, amely élhető, kellemes környezetet tud a lakosoknak és az ide települő cégeknek biztosítani. Egyedülálló kezdeményezés a TiMi – Tiszta Miskolc mobilapp, ahol a hatékonyság érdekében a lakosok maguk is bejelenthetik a kátyúkat vagy az egyéb karbantartási problémákat.
Szélyes Domokos, a Miskolc Holding Zrt. elnöke elsősorban az új cégek számára biztosított háttér-infrastruktúrát, illetve az önkormányzati beruházásban megvalósuló fejlesztéseket mutatta be. Ismertette az előkészített irodaház-fejlesztési terveket, illetve a városi bérlakás-fejlesztési programot, többek között a belvároshoz közeli 20 emeletes toronyház rekonstrukcióját, amelyben 2021-re 114 bérlakást alakítanak ki.
A szolgáltatóipari cégek számára is kiemelten fontos a munkavállalók megfelelő képzésének, továbbképzésének a biztosítása, amelyben a Miskolci Egyetem kiváló partnere a Miskolcot választó cégeknek is – mondta el a rendezvényen Jakab Nóra rektor-helyettes. Az egyetemen mintegy 20 millió euró értékű K+F központ megvalósításán dolgoznak, és a munkáltatói igények mentén keresletorientált oktatási rendszert dolgoztak ki.

Az önkormányzati és állami beruházásokon túl a magántőke is perspektívát lát ezen a területen. A Hell cégcsoport Avalon Business Center fejlesztési terveit bemutatva Hegedűs Réka kiemelte: a város központjában négyszintes irodaház létesül. Három szintjén, egyenként 5300 négyzetméteren, A+ minősítésű irodákat alakítanak ki. 2019 szeptemberében nyit az Avalon International School. A magán fenntartású, angol tannyelvű intézményben a 3–15 éves korosztály számára nyújtanak képzést. Az óvoda a National Nurseries Association (NDNA) nevelési programja, míg az általános iskola a Cambridge Education pedagógiai programja alapján működik majd. Az iskola tovább színesíti a nagyvállalatok letelepedéséhez szükséges háttér oktatási infrastruktúrát, és talán még vonzóbbá teszi a várost a nagy cégek számára. Miskolctapolcán 280 apartmant tartalmazó prémium lakópark épül.
 Kisebb a fluktuáció, mint más vidéki városokban, és a kereslet és kínálati oldal sokkal inkább egyensúlyban van. A statisztikai adatokon, infrastrukturális adottságokon túl a legnagyobb vonzerőt a város hangulata, a gazdag kulturális programkínálat, a sokszínű, minőségi gasztronómiai kínálat jelenti. Napjainkra Miskolc egy dinamikus, fiatalos, élhető város lett, amely felkészült a szolgáltató központok fogadására.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…