2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A Gibárti Szerpentin kálváriája – avagy egy korszak lezárult

A környéken élők emlékezetében szerintem a mai napig élénken él, hogy -közel tíz évvel ezelőtt- az esőzések hatására ezen útszakasz járhatósága veszélybe került. Az elmúlt időszak történései arra voltak elegendőek, hogy a közlekedés fennmaradjon, a kamionokat kitiltották, félpályán jelzőlámpás irányítás mellett pedig az autók haladhattak.
Idén tavasszal elkezdődtek az érdemi munkálatok és bátran állíthatom, hogy befejeződött vagy legalábbis a befejezéshez közeli állapotba került a Gibárti Szerpentin kritikus szakaszának a felújítása…
Az utat kiszélesítették, megcsinálták a vízelvezetést, vadonatúj aszfaltréteget kapott a munkálatokban érintett „kritikus szakasz”.
Vajon a költségvetés készítésekor nem lehetett volna betervezni a teljes szakasz aszfaltozását?
Ahogyan az optimista és a pesszimista ember vélekedik a félig teli és a félig üres pohárról…,így vagyok ezzel én is és ez volt az érzésem mikor tavaly a boldogkőváraljai bekötőút- „kritikus szakaszát” aszfaltozták.
Félig üresnek érzem a poharat, mert a felújított terület előtti és utáni része is hagy némi kívánnivalót maga után, fogalmazzunk úgy, hogy a „kritikus szakasz” helye máshova került, mert nemhogy nem sikerült leaszfaltozni a teljes utat, de még a kátyúkat sem tömték be ez idáig. Természetesen nem állítom, hogy nem fogják előbb vagy utóbb kijavítani, de jelen állás szerint új burkolatot biztosan nem fog kapni a teljes útszakasz.
Pillanatnyilag a továbbra is jelzőlámpás forgalomirányítás mellett halad a forgalom, de bízom benne ez már csak idő kérdése, hiszen a terület rendbetételével az út kiszélesítésével a szakemberek engedélyezni fogják, hogy hosszú idő után újra a régi, -talán már csak sokak emlékében élő- „kerékvágásban” haladjanak az autók.
Félig tele van a pohár, mert végre megszüntették azt a bizonytalanságot, ami a 2010-es esőzések következtében kialakult és a környéken élőknek már nem kell attól rettegniük, hogy a 39-es főút ezen szakasza járhatatlanná válik, mert ahogyan régen fogalmaztam „Tudom, hogy ez a szakasz nem ország fő verőere, hanem csak egy aprócska erecske, de ha elzáródik, akkor hatással lehet a szív működésére…”- szerencsére a „beteg” ha nem is teljesen, de a gyógyulás útjára lépet…

Üveges Péter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek