2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
A szakképzés 2010-től igazodik a gazdaság igényeihez

A szakképzés 2010-től igazodik a gazdaság igényeihez

A szakképzés 2010-től igazodik a gazdaság igényeihezKiemelten támogatott szakma lesz többek között az ács, állványozó, a kőműves, a rendőr, a pék, és a hegesztő, támogatott  a borász, az erdésztechnikus, a gazda és az egyház zenész, de szakképzési forrás által nem támogatott a fotográfus,a fodrász és a kozmetikus, a masszőr képzés. Ez áll a régió iskolarendszerű képzéseinek átalakításáról szóló szakmai anyagban, melynek részleteit ma ismertette az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság. A Regionális Fejlesztési Bizottságokat azzal a céllal hozták létre múlt év tavaszán, hogy segítsék a szakmai képzések átalakítását, azok valós munkaerőpiaci igényekhez való igazítását. A bizottságok többféle törvény adta jogosítvánnyal is rendelkeznek az iskolarendszerű szakképzés alakítása terén. Ennek megfelelően javaslatot kell tenniük az adott régióban a beiskolázás szerkezetére, arányaira és irányaira, s dönteniük kell a rendelkezésre álló anyagi forrásokról is.
Gúr Nándor országgyűlési képviselő, a bizottság elnöke, és Bihall Tamás társelnök hangsúlyozta, hogy ennek az anyagnak az alapja az a felmérés amit a régióban 1800- an, az országban 12000-en töltöttek ki az érintettek, a gazdálkodó szervezetek, a frissen végzett pályakezdők, a közszféra. Így ez nem csupán a szakképzés irányát, határozza meg pontosan, hanem hűen tükrözi a gazdaság állapotát, és pályaorientációs anyag is. A 2010-es beiskolázásnál már ezeket az arányokat be kell tartaniuk a Térségi Integrált Szakképző Központoknak /TISZK/,
32 szakma oktatása került be a kiemelten támogatottak közé, 121 a támogatottak közé, 23-at egyáltalán nem támogatnak, 85-öt nem oktatnak a régióban, 20 szakma oktatása pedig központilag, az ország egy-egy területén valósulhat meg a jövőben.  A Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság feladata, hogy a valós munkaerőpiaci igényeknek megfelelően alakítsa át a szakmai képzéseket, meghatározza milyen szakemberekre van szükség, és őrködjön a képzések színvonala és finanszírozása felett. A most megfogalmazott célkitűzések Észak-Magyarország képzési palettáját is jelentősen megváltoztatják a következő években. A változtatások eredménye majd csak 3-5 múlva mutatkozik meg, de vélhetően kevesebb lesz az olyan végzett diák, akinek nem lesz helye a munkaerőpiacon.

Október 5 és 9. között rendezik meg Brüsszelben az Open Days 2009 rendezvénysorozat keretében a Régiók Hetét. Az Észak-magyarországi Régió is csatlakozik a klímaváltozás elleni harchoz.A rendezvényen Észak-Magyarországot a Regionális Innovációs Ügynökség (NORRIA) és a Regionális Fejlesztési Ügynökség (NORDA) delegáltjai képviselik, a programról a két cég ügyvezető igazgatója, Nyiry Attila, és Francsics László  sajtótájékoztatón számolt be.

Elmondták, hogy a hét számos témája kapcsolódik a lisszaboni célkitűzésekhez, a fenntartható fejlődés és a versenyképesség jegyében. A régió a „20/20/20 Régiók a klímaváltozás ellen” konzorcium tagjaként számos intézkedéshez csatlakozik, a konzorcium tagjai október 6-án tartanak szekcióülést Brüsszelben. A brüsszeli rendezvényhez kapcsolódva Észak-Magyarország az október hónapot az Open days témájának szenteli. A helyi rendezvények közül kiemelendő az október 21-ei konferencia, amelyre uniós, országos és régiós szakmai szervezetek előadóit várják. Témája és egyben címe: „Észak-Magyarország a fenntartható Európában – lehetőségek és kihívások”. Október 27-én Sátoraljaújhelyen folytatódik egy workshoppal , majd 28-án Egerben, és november 9-én Gyöngyösön egy-egy konferenciával, ahol az éelmiszeriparról, illetve a válságról lesz szó. Francsics László kiemelte, hogy a brüsszeli programok hazai bemuatásának az is a célja, hogy hozzátéve majd az itthoni tapasztalatokat, s ezeket a jól hasznosítható anyagokat visszajuttatják Brüsszelbe, s amikor 2011-ben magyar elnökség lesz az unióban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek