2024. 05. 2. csütörtök

Zsigmond
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF

A Megye napja Tokajban

–    Abból az apropóból választottuk ki a dátumot a megye ünnepére, hogy megemlékezzünk 1703. június 16-ra, amikor is II. Rákóczi Ferenc , újra magyar földre lépett. – mondta Török Dezső a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke megnyitó beszédében Tokajban.

Hangsúlyozta, hogy az állami ünnepek, és a falunapok mellett fontosnak tartották, hogy a megye is ünnepeljenek, természetesen ilyenkor az összes település polgármesterét, és a külhoni testvérmegyék vezetőit is meghívják, vendégül látják.

Miről is szólt ez a II. megyenap?

Bemutatták jónéhány település értékeit, nevezetességeit, gasztronómiai kínálatát. Szólt a tárogató hangja a színpadon.A gyerekek kipróbálhatták magukat a fazekas mesterségben, és hajózhattak a Bodrogon is. Egész nap jó hangulatú műsor volt a színpadon, kicsiknek és nagyoknak.

A programokat főként megyénk tehetségei adták, ezzel is hangsúlyozva, hogy a kulturális értékeinket nagy becsben tartja a megyei vezetés.
Posta György, Tokaj polgármestere köszöntőjében arról is szólt, hogy a 2023-as évben a város, mint mondta,  – a holnap városa – pályázik a Kulturális Főváros címre, s a kis település teszi ezt annak okán, hogy akkora kulturális erőforrással rendelkezik, amelyet néhány nagyváros is megirigyelhet.
Mengyi Roland, országgyűlési képviselő pedig arról szólt, hogy a legszebb tájak, a legjobb borok, a legjobb egyetem megyéje, s annak 358 települése, nagy lehetőségek, és fejlődés előtt áll, így ennek az ünnepnek is mindenki részese kell, hogy legyen.

Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei értéktár bizottság elnöke a Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíjakat átadása alkalmából kiemelte: azon dolgoznak, hogy minél jobban be tudják vinni a köztudatba mennyi értékkel rendelkezik megyénk. Ezért szervezték meg a megyenap keretében az értékek bemutatóját is. A köszöntőt követően Bánné dr. Gál Boglárka és Török Dezső közösen adták át az elismeréseket a következőknek:

agrár- és élelmiszergazdaság: szomolyai rövidszárú feketecseresznye- Szomolya Község Önkormányzata, egészség és életmód: Végardó Fürdő- Sárospatak Város Önkormányzata,  épített környezet: Tokaji Országzászló Emlékmű-Tokaji Települési Értéktár Bizottság, ipari és műszaki megoldások: MATANDA- Csordás Józsefné, kulturális örökség: Serényiek Öröksége-Putnoki Települési Értéktár Bizottság, kulturális örökség  Bodrog Néptáncegyüttes- Sárospatak Város Önkormányzata, sport: Zemplén Kalandpark-Sátoraljaújhely  Sátoraljaújhely Város Önkormányzata,  turizmus és vendéglátás: Matyó Múzeum Gyűjteménye- Mezőkövesd Város Önkormányzata.

Kép összeállításunk is arról tanúskodik, hogy a méltán híres kisváros méltó helye volt a II. Megye Napnak.

OBE-OL

További képek a galériában…

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Nem létező áru
Több mint harmincmillió forint kárt okoztak azok a hamis termékek, amiket a legális áruk között találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési I…