2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A környezetvédelmi termékdíjra is figyelünk

2013. január 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adó szakterülete ellenőrzi a környezetvédelmi termékdíjhoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítését. A vállalkozások kiválasztását fejlett informatikai rendszerek támogatják, az ellenőrzéssel érintetteknél valószínűsíthető volt a bevallás és a befizetés elmaradása, vagyis az ellenőrök célirányosan vizsgálódtak.

Az Észak-magyarországi régióban októberig mintegy 200 esetben ellenőrizte a NAV a környezetvédelmi termékdíjat többek között a gyártó, a kül- és belkereskedelmi, valamint a szállítmányozó szektorban.
A mulasztások leginkább a helytelen jogszabály értelmezésből adódtak, továbbá több adminisztratív hiányosság a 2012-es jogszabályváltozáshoz köthető. Gyakori volt, hogy a vállalkozások a gazdasági tevékenységük során használt csomagolóanyagok közül nem mindent minősítettek csomagolóeszköznek, így ezeket a termékköröket nem is szerepeltették környezetvédelmi termékdíjas bevallásaikban sem. A fuvarozók az esetek többségében figyelmen kívül hagyták, hogy a behozott gumiabroncsot, kenőolajat és akkumulátort termékdíj kötelezettség terheli.
Az ellenőrzések célja, hogy az adózók nagyobb figyelmet fordítsanak a termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségek teljesítésére.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek