2024. 07. 28. vasárnap

Szabolcs
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

A Bodrog vízszintje emelkedik, de a Tisza fogadóképes

A hegyekből érkező veszély elhárítása után tekintetünket a töltés másik oldala felé fordíthatjuk, ugyanis most a Bodrog vízszintje kezdett emelkedni. Hogy ez jelenthet-e veszélyt számunkra, erről Laki Józsefet, az ÉKÖVIZIG Sárospataki Szakaszmérnökség vezetőjét kérdeztük…

A Bodrog tekintetében, 19-én reggel 6 órakor a vízállás Felsőbereckiben 654 cm volt, ami annyit jelent, hogy 4 centiméterrel már túlhaladta a másodfokú készültségnek megfelelő szintet. Ennek megfelelően úton van a másodfokú készültség elrendelése. Az előrejelzések szerint péntek délutánra várható Felsőbereckiben 680 – plusz/mínusz 20 centi – azaz 700 centiméterrel a tetőzés, ami a harmadfok határa. Most mi erre készülünk, természetesen a hidrológusok ezt a szlovákiai mellékvízfolyások vízállásainak függvényében folyamatosan értékelik és naponta kétszer tájékoztató formájában a várható tetőzés magasságát, időpontját jelzik nekünk előre. Pillanatnyilag a figyelőszolgálaton kívül mást nem csinálunk.

Felsőbereckitől durván 10 kilométerre van az a bodrogszerdahelyi vízmérce, amit érdemes figyelni – az még pillanatnyilag lassuló ütemben de árad.

Az időjárást illetően hosszú távú előrejelzésünk nincs, most ezt a csapadékot jósolták, utána melegedő időt zivatarfrontokkal. A zivatar fogalmában benne van az, hogy abból lehet hatalmas eső, de nem mindegy, hogy mikor és hol esik.

A Tisza pillanatnyilag még a teljes bodrogközi szakaszán áradó tendenciát mutat, az eddigi előrejelzések szerint készültségi szint alatt marad a folyó bodrogközi szakasza, ebből kifolyólag Tokaj nem lesz olyan magas, és így a Bodrognak a vízszint lejtése Tokaj irányában jóval nagyobb lesz, gyorsabb lesz a lefolyás, tehát a jelen adatokból kiindulva várhatóan hamar le fog tudni vonulni az árhullám tetőzés után. Tehát pillanatnyilag fogadóképes a Tisza.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek