2024. 03. 19. kedd

József, Bánk
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

7+1 biztonságosan látogatható látnivaló Miskolcon és környékén

Február 1-ig még biztosan tartanak a turizmust érintő korlátozó intézkedések, amelyek miatt a turisztikai attrakciók nagy része nem látogatható. A kirándulni vágyókat azonban számos lehetőség várja ebben a helyzetben is, ahol biztonságos körülmények között, a szabályokat teljes mértékig betartva mozdulhatnak ki a négy fal közül, és szerezhetnek élményeket a téli időszakban.

A koronavírus-járvány nem csak a tavalyi, hanem az idei évet is befolyásolja, ha kirándulást tervezünk. Az otthon töltött hosszú hetek után érthető, hogy sokan keresik azokat a kirándulóhelyeket, amelyek biztonságosan látogathatók ebben az időszakban is. Ezúttal 7+1 tippet adunk arra, hogy mit érdemes célba venni Miskolcon és környékén akár már ezen a hétvégén is.  

1.    A lillafüredi erdei kisvonat téli menetrend szerint hétvégéken indul a Miskolc-Diósgyőr városrészben található Dorottya utcai végállomásról a Bükkben lévő Garadnára. Ha megéheznénk vagy egyedi gasztronómiai ajándékot szeretnénk vásárolni, akkor a Lillafüredi Pisztrángtelepen különleges füstölt pisztráng is beszerezhető. Ha már itt járunk, kár lenne kihagyni egy sétát a több mint 200 éves újmassai őskohó épületénél.
2.    Garadnáról a Bánkúti Sícentrum felé is túrázhatunk. A síközpontban kedvező időjárási körülmények esetén hét lesiklópályán, kijelölt sífutónyomvonalon és egy elkülönített szánkópályán hódolhatunk a tél örömeinek. Aki csak most ismerkedne a sporttal, annak síoktatásra is nyílik lehetősége. A sícentrum melletti 956 m magas Bálvány tetején álló Petőfi-kilátóból akár a Magas-Tátra hegyeit is megpillanthatjuk.
3.    A kevésbé sportosaknak érdemes a közeli szentléleki pálos kolostorrom környékén kirándulni. A romjaiban is fenséges látványt nyújtó gótikus vallási emlék közelében gyönyörű panoráma tárul a Lázbérci-víztározóra a Látó-kövekről.
4.    Miskolc legismertebb hegyvidéki üdülőhelyén, Lillafüreden is bőven van mit megcsodálni ebben az időszakban. A Hámori-tóban tükröződő Palotaszálló látványa megunhatatlan és a függőkertben alázuhanó Szinva-patak vízesése is minden évszakban más arcát mutatja. A közel 1 km hosszan közlekedő libegővel hétvégente könnyedén feljuthatunk a Jávorhegyre, ahol az 4.3 km-es Oxigén sétaúton megismerhetjük a Bükk gazdag természeti kincseit, állat- és növényvilágát, az erdőbe rejtett Szent István-forrást és Hajnalka-forrást és a Fehérkőlápai kilátópontot.
5.    A libegő állomásától csak 2 km-es sétára van Bükkszentkereszt, az ország egyik legmagasabban fekvő települése. Ha igazán különleges felüdülésre vágyunk, akkor látogassunk el a falu határában található Boldogasszony-kövekhez, melyeknek gyógyító erőt tulajdonítanak.
6.    A Bükkből visszaérkezve most csak kívülről csodálhatjuk meg a négytornyos, fenséges látványt nyújtó középkori Diósgyőri várat. Viszont a vár mögött egy kis gyöngyszem rejtőzik, a Tündérkert szabadidőpark. A gondosan megtervezett kert igazi családbarát látnivaló, faragott tündérszobrokkal, a kispatakban úszó vadkacsákkal.
7.    Kacsákat és hattyúkat Miskolctapolcán is találunk. Az üdülőhely védett ősparkja szintén könnyű sétára csábít és a közepén található kis csónakázótóban az állatok látványa kicsiket és nagyokat is jobb kedvre deríti.
+1. Miskolc belvárosa télen is megér egy kellemes sétát.  Az Avasi kilátó szabadon látogatható   panorámateraszáról nagyszerű kilátás nyílik a hosszan elterülő városra és a környező hegyekre. A hangulatos lépcsőkön, pincesorokon leereszkedve szétnézhetünk a város sétálóutcáján. A Szinva teraszon a Miskolci Lányok és a közelben álló Mancs mentőkutya szobránál is elidőzhetünk néhány percig és készíthetünk egy kedves emlékképet a családi fotóalbumba.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…