2024. 05. 10. péntek

Ármin, Pálma
1 EUR 388 HUF
1 GBP 451 HUF

65 pályázó 577 millió forint az Abaúj Leader Egyesületben

Ünnepi közgyűlést tartott július 5-én az Abaúj Leader Egyesület Ináncson a művelődési házban. A rendezvényen részt vett Búsi Lajos, a  vidékfejlesztésért felelős helyettes  államtitkár .  Az egyesület 2011-es pályázatán 65 pályázó nyert el 577 millió forint támogatást. A nyertesek az eseményen  Búsi Lajostól, és Füzesséri Józseftől, az Abaúj Leader Egyesület elnökétől vehették át oklevelüket.
Füzesséri József köszöntőjében arról szólt, hogy ez az ünnep többszörös siker. Minden idők legaktívabb pályáztatási időszakának számított a tavaly ősszel megkezdett eljárás, hiszen az egyesület fennállása óta most sikerült a legtöbb támogatást a LEADER Program keretében lehívni.

A 127 pályázatból – amelynek összes igénye 1 milliárd 40 millió forint értékű volt- formailag 66 pályázat felelt meg a feltételeknek. Ebből 65-öt támogatott az egyesület 577 millió forint értékben. Bár a kiírás alapján, a tíz célterületen csak 535 millió forintot lehetett volna elnyerni, de az Abaúj  Leader Egyesületnek sikerült még a Vidékfejlesztési Minisztériumtól 42 millió forint pluszforrásra szert tennie, amelyért külön köszönetet mondott a jelenlévő vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkárnak.

A pályáztatás során a legaktívabb nonprofit szféra volt, 28 támogatott projekttel. Őket követték a vállalkozások 22 pályázattal, ahol 18 működő és 11 induló vállalkozás nyert.
Füzesséri József kiemelte: a számok, adatok jól mutatják azt a tendenciát, hogy az Abaújban élő emberek egyetértenek azzal, a sikerhez, a fejlődéshez, két dolog szükségeltetik: az összefogás és a munkahelyteremtés. Arról is szólt, a saját magunkért való felelősségvállalást bizonyítja az is: Abaúj Leader Egyesület az országban  annak  8 szervezetnek az egyike, amelynek sikerül teljes egészében lehívni  a támogatást.

Búsi Lajos helyettes államtitkár  arról szólt, kiemelkedően fontosnak tartja a LEADER  elvet, amely az alulról jövő kezdeményezések rendszere.  Fontos, hogy a helyi emberek, helyben határozzák meg azokat a fejlesztési irányokat, amelyre pályáznak majd.  A Vidékfejlesztési Minisztériumnak ebben az esetben az a dolga, hogy a jogi hátteret, forrásokat és a rendszer uniós támogatásából következő szabályokat, és elvárásokat fogalmazza meg.

Beszélt arról is, 2014-ig mindenkinek az a feladata, hogy egyetlen euró támogatást se hagyjanak veszni, ebből következik az is, hogy szigorodtak például azok a határidők is, mint a projektek támogató határozattól történő  elindítása. Jelenleg ez most 9 hónap, de várható a hat hónapos határidő is.

Az idei évben még biztos lesznek fejlesztési források.  A helyi fejlesztési stratégiákra  épülő  LEADER  felhívások várhatóan decemberben nyílnak meg. Itt azt tanácsolata az egyesületeknek, hogy gondolják át a stratégia alkotáskor a célterületek számát, a mostani 10 helyett érdemes lenne csak 4-5-re koncentrálni a hatékonyság miatt.

Egy résztvevő kérdésére, miszerint átalakul e a LEADER  egyesületek rendszere, arról beszélt, több megoldás is szóba került. Marad a LEADER  munkaterület és szakmai  tanácsadóként segítik az itt élők munkáját, és a pénzügyi feladatokat a megye veszi át.  Az sem kizárt, hogy marad minden úgy ahogy eddig volt.  De az is megfogalmazódott, hogy a  fent említett két megoldásból egy vegyes rendszert alakítanak ki.  A döntés még hátravan.

Az  biztos:  2014 és 2020 között is lesznek LEADER  egyesületek. Az uniós tárgyalásokon azt is szeretnék elérni, hogy bővüljenek a lehetőségek a több típusú támogatási alappal, az úgynevezett multi-fund rendszerrel történő tervezés segítségével.  Ez a gyakorlatban úgy nézne ki,  hogy a most ismeret  ESZA-s, TÁMOP-os alapokat  a LEADER egyesületeken keresztül lehetne igénybe venni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

125912
Kepes András a kétezres évek elején volt a lokálpatrióta „Vendégségben Miskolcon” programban a város vendége. Most, május 11-én azonban újra itt lesz …