2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

315 millió a mezőkövesdi Hadasra

MEZŐKÖVESD – HADAS VÁROSRÉSZ KULTURÁLIS TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE
315,5 millió forint támogatást nyert a Hadas városrész fejlesztésére Mezőkövesd Város Önkormányzata, valamint konzorciumi partnere, a Mezőkövesdi Közkincstár Nonprofit Kft. A TOP-1.2.1-15 számú „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” tárgyú felhívásra benyújtott pályázaton a TOP-1.2.1-15-BO1-2016-00010 azonosító számú projekt során egyebek mellett kialakítanak egy látogatóközpontot, kézműves műhelyeket, valamint felújítják a Táncpajtát. A megvalósítás időszaka: 2017. 10. 01 – 2020. 09. 30.

A projekt több elemből áll: egyrészt parképítést terveznek, a meglévő növényzet és idős fák megtartásával és a zöldfelület rekonstrukciójával. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba elvitt ún. „Üstökös házat” visszaépítik, mely tájházként fog funkcionálni. Ezenkívül bútorfestő, tojásfestő, hímző alkotóház kialakítását és a Táncpajta felújítását, téliesítését tartalmazza a pályázat. A felújított épületben interaktív módon mutatják majd be a Hadas történetét, továbbá egy matyó ajándékboltot, kávézót és szükséges szociális helyiségeket is kialakítanak.

Az infrastrukturális fejlesztés többfunkciós helyiségek, közösségi terek kialakítását, fejlesztését teszi lehetővé, a terület autentikus hangulatának megőrzésével, illetve erősítésével. Ennek érdekében az érintett közterületek rekonstrukciója is megvalósul, ami kiterjed a tervezési területen az ivóvíz és csapadékvíz hálózat rekonstrukciójára, valamint új térburkolatok kiépítésére is sor kerül.

A projekt megvalósulásával komplex turisztikai szolgáltatáscsomag, programkínálat jelenik meg Mezőkövesd és a térség turisztikai kínálatban és kulturális turizmus piacán. A fejlesztés jelentősen javítja a Hadas városrész kínálatát, vonzerejét, a látogatók kiszolgálásának kulturált fogadóképességét. A fejlesztés a matyóság kultúrájának, szellemi örökségének értékeire épül és hozzájárul a már ismert Hadas városrész intenzívebb turisztikai hasznosításához, korszerű elemeket tartalmazó, vonzó kulturális örökség létrejöttéhez, az ott felgyűjtött értékek bemutathatóvá tételéhez.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…