2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

30. MISKOLCI NEMZETKÖZI ÁSVÁNYFESZTIVÁL

Immáron harmincadik alkalommal rendezzük meg a Miskolci Egyetemen Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiválját. Jelentőségét nemcsak a kiállítók stabil 100 feletti, és a látogatók 4-5 ezres létszáma jelzi, hanem az a tény is, hogy évenként a börzéhez más és más rendezvényeket is társítunk.

Ezek között mindig vannak reprezentatív, tematikus kiállítások, illetve tudományos és népszerűsítő előadások, esetenként előadóülések. A kezdetektől az a cél vezérelt bennünket, hogy mindenki, aki valamilyen módon kötődik az ásványokhoz (érdeklődő, gyűjtő, kereskedő, szakember) találjon kínálatot a választékban. Legyen ez egy stabil találkozópont ezen emberek számára. Rendezvényünk ma is, akárcsak a kezdetekben, elsősorban a közép-európai országok kiállítóira és látogatóira épít, de egyfajta hídszerepet is betölt a nyugat- és kelet-európai országokból érkező ásványgyűjtők között.

 

Idén folytatjuk az elmúlt években nagy sikerű Földtudományi játszóházat, melynek keretében elsősorban a Műszaki Földtudományi Kar különböző tanszékeinek munkájából adunk ízelítőt interaktív módon. Ennek keretében az érdeklődők kipróbálhatják az aranymosást, különböző ásványokkal, kőzetekkel ismerkedhetnek meg, részt vehetnek geofizikai mérésben, illetve eljárástechnikai, hidrogeológiai és régészeti bemutatón is. Vasárnap ingyenes ásvány- és drágakő meghatározást vehetnek igénybe az érdeklődők. Újdonságként mindenki megtekintheti mikroásványát egy modern fénymikroszkópban, sőt azt le is fotózhatja. 

2012. március 9. (péntek) A/1-es épület, VIII. előadó (I. emelet, 116 ajtó)
10.00–16.00    Mi sarjad a természetrajz nyomán? Az élettelen természet tanítása a XXI. század magyar közoktatásában és tanárképzésében. Közoktatási Fórum meghívott előadókkal.

Az előadóülés a földtudományok helyzetével foglalkozik a jelenlegi közoktatásban. A Nemzeti Alaptanterv 2012. évi tervezetében a földtudományok a Földünk – környezetünk, és az Ember és természet műveltségi területek tananyagaiban kerülnek oktatásra, elsősorban a földrajz, valamint a természetismeret, biológia, fizika és kémia tárgyak keretében.
A tervezet szerint a Földünk – környezetünk műveltségi területre az 5-10. évfolyamokon roppant minimális, mindössze 4-8%-os időkeret jut, ami heti 1 (egy!) tanórát jelent. A földtudományi ismereteknek a földrajzon kívüli tantárgyakban való megjelenése azt a problémát is felveti, hogy a fizika, kémia, biológia tanárok nem rendelkeznek kellő ismeretanyaggal ezen a tudományterületen.
Az előadásokat moderátor által vezetett beszélgetés követi. A Fórum szervezői az elhangzottak alapján írásos állásfoglalást alakítanak ki.     


2012. március 10. (szombat) Új és régi aula, továbbá jogász-épületszárny

9.00–10.00     Szakmai bemutató 10.00–19.00     Kiállítás és börze         Földtudományi játszóház 11.00         Tombola 12.00         Megnyitóünnepség (köszöntőt mond Dr. Pusztai Tamás a Herman Ottó Múzeum igazgatója, a rendezvényt megnyitja Dr. Patkó Gyula a Miskolci Egyetem rektora) 15.00         Tombola 16.00–17.00     Vetítettképes előadás    (Tóth László: Mikroásványok fotózása) 17.00–19.00     Évtizedek tapasztalatai a jövő szolgálatában: a hazai ásványgyűjtés jövője és lehetséges keretei. Kerekasztal-beszélgetés.

 

2012. március 11. (vasárnap) Új és régi aula, továbbá jogász-épületszárny
9.00–16.00     Kiállítás és börze         Földtudományi játszóház 9.00–16.00     Ásvány- és drágakő-határozás (Dr. Takács J., Dr. Szakáll S., Kristály F.) 11.00         Tombola 11.30–12.30     Vetítettképes előadás   (Fehér Béla: A Kárpátok ásványai)  15.00         Tombola 16.00         Fesztiválzárás

Kiállítások:
2 x 30 ásvány a Kárpátokból (ízelítő a Herman Ottó Múzeum készülő új állandó kiállításából) Az újonnan épülő Pannon-tenger Múzeumban (Miskolc, Görgey u. 28.) várhatóan 2012 őszén nyílik meg a Herman Ottó Múzeum új állandó ásványtani kiállítása a Kárpátok ásványairól. Ásványtani értelemben rendkívül érdekes területről van szó, hiszen mintegy 1400 ásványfaj ismert innen és körülbelül 60 azon ásványok száma, melyet a világon először a Kárpátokból írtak le. A múzeum új kiállításában ezt a változatos ásványvilágot igyekeznek bemutatni 34 vitrinben, mintegy 1000 példányon keresztül. Az Ásványfesztiválon ebből a tárlatból kapunk egy kis ízelítőt 2 x 30 tárgy bemutatása révén, melyek lelőhelyei az egész kárpáti régiót felölelik.
30 hazai ásvány művészi mikrofotókon (válogatás Tóth László felvételeiből) A Magyarországon ismert mintegy 600-féle ásvány közül legalább 400 szinte csak mikroszkopikus méretekben jelenik meg. Éppen ezért nagy jelentőségű, hogy Tóth László gépészmérnök, ásványgyűjtő és ásványfotográfus (Velence) úgynevezett szeletelős technikával nagy mélységélességű, finom részleteket mutató felvételeket tud készíteni. Ilyeneket még a legjobb mikroszkóp alatt sem láthatunk, ezért munkája nemcsak esztétikai élvezetet nyújt, de segíti a tudományos megfigyelést is. Válogatásunk alapvetően a színekre és formákra koncentrált, ennek során láthatunk nemzetközi viszonylatban is figyelemre méltó arzenátokat, foszfátokat, karbonátokat és oxidokat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…