2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

12 tonna cukoradomány a Nemzeti Adó és Vámhivataltól

12 tonna, étkezésre nem alkalmas lefoglalt cukrot kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság a 2007-ben talált mocsárciprusok konzerválásához.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság konzerváló csarnokában 2 tartályban orzik, és konzerválják a bükkábrányi miocén osfákat addig, amíg a Pannon-tenger kiállítási épület nem készül el. Ide kerülnek majd ezek a világon egyedülálló leletek.

A Pannon-tenger kiállítási épületre pályázatot nyújtott be az igazgatóság, melyet sikeresen elnyert, így az építkezés már tart az igazgatóság Görgey úti épülete elotti területen, és a tervek szerint 2012. március 15-én az új létesítmény már megnyitja kapuit a látogatók elott.

A 2007-ben talált osfákat a szakembereknek addig viszont olyan állapotba kell hozni, hogy az épület elkészüléséig kiállíthatóak legyenek és még sokáig megmaradjanak. A múzeum munkatársai a fák megtalálása után több módszert is megvizsgáltak a fák konzerválásához, és a legeredményesebbnek a cukros oldatban való tárolás bizonyult.

A mocsárciprusok megtalálása után hihetetlen összefogás mutatkozott meg, hiszen szinte kilónként hordták össze az emberek a cukrot a fák megorzése érdekében. A Vám és Pénzügyorség már akkor is segítette a múzeum munkáját. Most ismét segítokezet nyújtottak. A Nemzeti Adó és Vámhivatal szegedi raktárából ugyanis 12 tonna, étkezésre nem alkalmas lefoglalt cukrot adtak át megsemmisítésre a Herman Ottó Múzeumnak, amelyet az osfák konzerválására használnak a múzeum szakemberei.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki a Nemzeti Adó és Vámhivatal valamennyi közremuködo dolgozójának, és mindenkinek, akik a fák konzerválásában segítséget nyújtottak!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek