2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF

100 millió forint támogatás az árvízkárosult településeknek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Helyreállítási és Újjáépítési Bizottság (HUB) október 8-án hozott döntése értelmében 20 árvíz sújtotta település és 3, szintén árvízben kárt szenvedett magánszemély részesült jelentős anyagi támogatásban.

Dr. Kovács János főjegyző és dr. Ódor Ferenc közgyűlési elnök

A támogatás egyrészt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat árvízi számlájára befolyt összegből, másrészt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagjai, munkatársai által felajánlott pénzbeli adományból állt össze. Ez 104,5 millió forint újabb segélyt jelent az árvízzel sújtott településeken élőknek.

A megyei önkormányzat az árvízi számláról már támogatta az árvíz sújtotta településeket. Akkor sokan csatlakoztak a támogatók népes táborához, köztük az MTA is, akik saját maguk kezdtek gyűjtésbe, és egyhavi fizetésüket ajánlották fel. A megyei önkormányzat számlájára is rengeteg magánszemély, cég, nagyvállalat, önkormányzat utalt és utal még a mai napig is kisebb-nagyobb adományokat az árvíz sújtotta térségeknek, az ott élőknek, hogy tovább tudják folytatni a helyreállítást, hogy télre mindenkinek legyen fedél a feje felett, legyen mindenkinek otthona, és legalább olyan minőségben tudja folytatni életét, mint az árvíz előtt.

Dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke által a HUB elnökeként október 8-án hozott intézkedésében döntött az MTA által az árvízkárosultak számára adományozott pénzösszegből történő támogatásról. Így Szendrő, Edelény, Sátoraljaújhely, Tolcsva, Erdőhorváti, Léh, Onga-Ócsanálos, Ónod, Szikszó, Sajóecseg, Alsóvadász, Rakaca, Rakacaszend és Hidasnémeti önkormányzatok részesültek 1-20 millió forint összegű támogatásban (összesen 76 millió forint), amelyet a támogatásból kimaradt lakóingatlanok lakhatási feltételeinek elemi biztosítására, önkormányzati szolgáltatást nyújtó épületek felújítására lehet fordítani.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat által az árvízkárosultak megsegítésére megnyitott bankszámlán lévő összegből támogatja a fent felsorolt települések mellett Komlóska, Felsődobsza, Kishuta, Filkeháza, Hercegkút, Hollóháza települések önkormányzatát és 3 magánszemélyt. A részükre juttatott támogatás összege fél millió forinttól 4 millió forintig terjed, összesen 28,5 millió forint.

A Védelmi Bizottság elnökének intézkedése a döntés végrehajtását Dr. Kovács János, a Megyei Önkormányzat Hivatalának főjegyzője feladatává tette, aki a mai napon hívta össze az adományozott önkormányzatok képviselőit és azokat a magánszemélyeket, akik támogatásban részesültek, és a Megyeháza Szász termében ünnepélyes keretek között került sor a megállapodások aláírására.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…