2024. 04. 14. vasárnap

Tibor
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A MATE egyedülálló kezdeményezéssel támogatja az általános iskolai sportéletet

A MATE egyedülálló kezdeményezéssel támogatja az általános iskolai sportéletet

Az országban egyedülálló megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem sportegyesülete, a MATE – Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club (MATE-GEAC), a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola és a Dunakeszi Tankerület, melynek keretében magas szintű sportolási tevékenységet biztosítanak a tanulók számára, megalapozva ezzel a kettős életpályamodellt.

 

 

 

Az elmúlt időszakban az egyetem és a sportegyesület komoly célkitűzéseket fogalmazott meg a térségi sportélet fejlesztésével kapcsolatban, melynek alappilléreként indulhatott el 2022 szeptemberében a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola MATE-GEAC Sportosztálya.

Az együttműködés lényege, hogy az egyesület edzői, sportoktatói hetente két alkalommal, két-két testnevelésóra keretében végeznek a korosztálynak megfelelő atlétika-, úszás- és vízilabda-foglalkozásokat. Az atlétikaedzéseket az e célból felújított MATE Atlétikai Centrumban és az egyetem vagy az iskola sportcsarnokában, az úszás- és vízilabdaórákat pedig a Gödöllői Városi és Térségi Uszodában tartják, olimpikon és kiemelt utánpótlás edzők támogatásával.

Az országosan egyedülálló kezdeményezés keretében tehát az iskola és a sportegyesület közösen biztosítja a testnevelés tantárgy emelt szintű oktatását, a tanulók tehetsége szerinti maximális eredmény elérésének lehetőségét, a megfelelő sportágválasztást és a magas szintű test-kulturális műveltség elérését.

Ehhez természetesen figyelembe veszik a nebulók személyes érdekeit, adottságait, a sportág utánpótlás-nevelési célkitűzéseit és a hatályos jogszabályokat is.

„A most kötött együttműködés maximálisan illeszkedik elképzeléseinkhez, hiszen az új osztályban kiemelten kezeljük a tanulók kettős életpályamodelljének lehetséges megvalósulását is. Ennek távlati célja az, hogy a diákok a későbbiekben minél több esetben válasszák a MATE-GEAC színeiben megvalósuló élsportolói tevékenységet, majd a MATE képzéseit” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és a MATE-GEAC elnöke.

Albertné Tóth Katalin, a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola intézményvezetője elmondta, hogy az edzőtáborok és versenyek alatt is folyamatosan, akár elektronikus tananyagokkal is biztosítják a tanulási feltételeket a sportoló tanulóknak, szükség esetén pedig menedzselik a felzárkóztatásukat.

A vállalások felmenő rendszerben folytatódnak, azaz 2025 szeptemberétől már minden alsós évfolyamban hetente két alkalommal, két-két testnevelésóra keretében végeznek a korosztályoknak megfelelő atlétika-, úszás- és vízilabda-foglalkozásokat. Mindeközben folyamatosan segítik a sportoló tanulók pályaorientációját, mind a civil, mind pedig a sportpályafutás tekintetében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói országos koordináció keretén belül tettek pontot egy csalássorozat végére. Ü…

További cikkek

VÉRADÁSOK
Borsod – Abaúj - Zemplén vármegye – április 15-21. Kérjük, mielőtt elindul vért adni, ellenőrizze a kiválasztott véradás helyszínét és időpontját a…