2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Pályázatok
  • »
  • Megkezdődött a Csengeri Kistérségi Járóbeteg – Szakellátó Központ fejlesztése

Megkezdődött a Csengeri Kistérségi Járóbeteg – Szakellátó Központ fejlesztése

A Csengeri Önkormányzat 537 466 417 forint uniós támogatást nyert az „ÉAOP-2009-4.1.2/D – Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése / Kistérségi járó beteg szakellátó központok fejlesztése, alap-, járó beteg szakellátás korszerűsítése a komplex programmal kezelendő LHH kistérségekben” című pályázati kiíráson az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg. A közel 575 millió forintos összköltségvetésű beruházás célja nemcsak az, hogy a kistérség lakosai számára hozzáférhetővé váljanak a megfelelő infrastrukturális ellátottsággal rendelkező egészségügyi intézmények közszolgáltatásai, hanem új munkahelyek teremtése is – Forján Zsolt polgármester törekvéseinek megfelelően.

A Csengeri Önkormányzat egészségügyi központja jelenlegi formájában 1991 óta gondoskodik a térség egészségügyi alap- és járó beteg szakellátásáról, valamint egyes szociálpolitikai feladatokról, mint például a családsegítés, idősek otthona működtetése. A mintegy 16 ezer lakost ellátó térségi egészségügyi központ a jelenlegi intézmény bázisán kibővült, folyamatos kistérségi szolgáltatásokat fog biztosítani, 18 szakmában. A projekt tervezett összköltsége 574 830 393 forint. A fejlesztéssel érintett nettó alapterület összesen 1 425 négyzetméter, amely 1 132 m2 bővítést tartalmaz. További 200 millió forintot fordítanak orvosi eszközbeszerzésre és az informatikai hálózat kiépítésére.

A fejlesztés célja, hogy a bővülő szakellátások révén a térség lakóinak csak indokolt esetben kelljen igénybe venniük a fehérgyarmati, vagy a mátészalkai kórház szolgáltatásait. Az építkezés munkálatai idén májusban kezdődnek el a projekt építés-kivitelezésével megbízott vállalat a Nyír – Flop Holding Kft. közreműködésével, és a tervek szerint 2012 februárjában fejeződnek be. Az új épület a méltán híres Makovecz Imre által képviselt építészeti stílusban épül, amely a bővítendő Egészségügyi Központ mellett a település többi középületét is jellemzi.

A fejlesztés eredményeként az 5.200 fő lakosságú szatmári városban a jelenlegi nyolc egészségügyi szakrendelés tizennyolcra, a szakrendelői óraszám kétszázra, illetve a nem szakorvosi óraszám 130 órára emelkedik.

A projekt eredményeként kibővülő kistérségi járó beteg szakellátó központ létrehozásával cél egy építészetileg és orvos szakmailag is értékálló, fenntartható beruházás megvalósítása.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…