2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Vigyázat: „Dizájner drogok”!

A közelmúltban a kábítószerek és egyéb kábító hatású anyagok elleni ifjúságvédelmi őrjárattal egybekötött megelőző jellegű felvilágosító kampányba kezdett a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság.

Az ügy előzményeként említhető, hogy egy helyi középiskola igazgatója azzal kereste meg a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányságot, hogy gyerekek ismeretlen eredetű és típusú hallucinogén hatású készítménytől rosszul lettek, illetve esetenként előfordult, hogy a diákok az iskola helyett a csavargást választották.

 

A rendőrkapitány javaslatára az érintett szervezetek bevonásával fórum összehívására került sor, melyen a résztvevők közös megoldási programot dolgoztak ki.

A megbeszélést követően született megállapodás értelmében a rendőrkapitányság és a helyi humánszolgáltató munkatársai egyfajta „járőrözést” hajtanak végre a reggeli órákban a buszpályaudvar környezetében és megszólítják azokat a fiatalokat, akik épp „lógnak” az iskolából.

 

Az ifjúságvédelmi őrjáratot a rendőrség irányításával főként az érettségi szünet előtti héten és azt követő időszakban hajtották végre, melynek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a gyerekek inkább az iskolát választották, mint a rendőrökkel, illetve a helyi humánszolgáltató munkatársaival való „találkozást”.

A rendőrkapitányság kezdeményezésére a B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa, Jenei Károly r. alezredes a 9. és 10. osztályos tanulói részére felvilágosító előadást tartott, melynek témája a drog volt. Az előadó fölhívta a gyermekek figyelmét a kábítószer-fogyasztás káros egészségügyi és mentális hatásaira valamint a különböző büntetőjogi következményekre is.

Az előadáson a bűnmegelőzési szakember ismertette ezen szerek megjelenési formáit, a lelki és testi függőség okozta tüneteket, illetve hogy milyen egyéb veszélyt rejt magában akár egyszeri kipróbálása is a fiatal szervezet számára. Elmondta továbbá a drognak nem minősülő szerek az un. „dizájner drogok” (pl.: a fiatalkorúak által „herbal” néven ismert és kedvelt) azaz a legálisan beszerezhető kábító hatású anyagok használatának következményeit is. Az előadás során több fényképfelvétel is bemutatásra került, melyek jól szemléltették, hogy a kábítószer, illetve kábítószernek nem minősülő kábító hatású anyagok rendszeres használatuk esetén milyen külső elváltozásokat idéznek elő.

Az előadáson 100 tanuló vett részt, melyet nagy érdeklődéssel hallgattak. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a mai fiatalok meglepően tájékozottak a télmával kapcsolatos kérdésekben.

A kezdeményezés sikerét fémjelzi, hogy a témakörben további számos felkérés érkezett. Ezért a programot a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság kiterjeszti a környező településekre, valamint Tiszaújváros más oktatási intézményeire is.

 

Információs háttér:

A „dizájner drogok” a kábítószerek listáján nem szereplő termékek, melyek többnyire nem emberi fogyasztásra szántak – növényi tápsóként, fürdősóként, füstölőként, ajándéktárgyként vagy épp múzeumi mintapéldányként – árusítják speciális boltokban vagy az interneten, gyakran innovatív, agresszív online marketing kíséretében.

 

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…

További cikkek