2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Közösségi forrásokból fejlődő magyar–szlovák partnerség

Kiválasztották a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program második pályázati felhívásának nyertes projektjeit. Ebben a kiírásban megközelítőleg 53 millió euró ERFA támogatás került szétosztásra a projektek között, illetve további 11 millió euró a korábban indult, második fordulós pályázatoknál. Az első támogatási szerződések megkötése augusztustól várható.

A Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 második pályázati felhívása 2009. június 29-én jelent meg. A pályázat során elsősorban a fenntartható gazdasági fejlődés, a turizmus, a humánerőforrás-fejlesztés, oktatás, kulturális együttműködések, a környezetvédelem valamint az infrastruktúrafejlesztés terén megvalósuló magyar-szlovák együttműködések támogatására nyílt lehetőség.

A 2009. utolsó negyedévében záruló felhívásra 270 egyfordulós pályázat és 17 második fordulós kidolgozott projekt érkezett be a határmenti magyar és szlovák megyékből. Ezek közül 107 projektötlet nyert támogatást a Közös Monitoring Bizottság ülésén hozott döntés alapján. A 107 pályázatra benyújtott támogatási igény az egyfordulós pályázatoknál 53 millió euró, a második fordulóban megmérettetett pályázatoknál több mint 11 millió euró volt, melyet átlagosan 10% kormányzati társfinanszírozás és a pályázók 5% önereje egészít ki.

A legnépszerűbb beavatkozási terület az egyes prioritáson belül a közös idegenforgalom-fejlesztés és az emberek közötti kapcsolatépítés volt. Ezekre a kiírásokra összesen 118 pályázat érkezett be, a rendelkezésre álló kerethez képest több mint öt-, illetve nyolcszoros támogatási igénnyel.

A program második prioritásának keretein belül több környezetvédelmi projekt valósulhat meg. E mellett lehetőség nyílik számos kerékpár- és összekötőút, valamint két Ipoly-híd megépítésére is. Minden projekt magyar és szlovák partnerek bevonásával, szoros együttműködésben valósul meg.

A második fordulóban három új intézkedés bizonyult kiemelkedően sikeresnek. A kutatás-fejlesztés és innováció, az egészségügyi létesítmények közös fejlesztése, valamint a határon átnyúló kommunikációs csatornák fejlesztése összesen 43 projektet vonzott a források lekötésére.

Sátoraljaújhelyen például a sürgősségi ellátás fejlődik, és mobil vizsgálati eszközök kerülnek beszerzése. Kassa és Sárospatak között határon átnyúló, összefüggő kerékpáros gerincút kerül kialakításra; új szakaszok épülnek, így kötve össze a már meglévő bicikliutakat. A mélyszegénységben élők számára a határ mindkét oldalán elindul az „Információk és Lehetőségek A Világhálón Drótnélküli Internetes Hálózat Segítségével„ című projekt is. Közös kulturális fejlesztések is megvalósulnak. Ilyen például a Tata és Szőgyén közti, több mint 13 éves testvértelepülési kapcsolat továbbfejlesztése közös családi programokkal, színházi estékkel és művészeti táborokkal.

Új eleme volt a felhívásnak, hogy az értékelés során a roma lakosság fejlesztésbe történő bevonását, integrációját kiegészítő pontokkal támogatta a Közös Értékelő Bizottság.

A 2010 őszén meghirdetendő, harmadik pályázati felhívás keretében továbbra is számos támogatási területre pályázhatnak a jogosult partnerségek. Az eddig is alkalmazott, nyílt pályázati rendszeren keresztül elnyerhető várható támogatási összeg körülbelül 37 millió euró lesz.

 

Háttér:

A magyar-szlovák határ menti területeken elindítandó együttműködésekhez nyújt európai uniós forrást – a korábbi INTERREG-program 2007-2013 közötti folytatásaként – a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program, amelyben magyar részről Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye, valamint Budapest, szlovák oldalról pedig Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya és Kassa kerület vesz részt. A program keretében támogatásra többek között olyan területeken lehet pályázni, mint a határon átnyúló üzleti együttműködések, a K+F- és innovációs együttműködések, közös turisztikai projektek, egészségügy és kockázat-megelőzés, partnerségi, program- és projektmenedzsment-kapacitások fejlesztése, humánerőforrások közös használata és fejlesztése, határon átnyúló környezet- és természetvédelmi projektek, kisléptékű közlekedési infrastruktúra-fejlesztések valamint információtechnológiai fejlesztések.

 

További információk a programról, valamint a nyertes projektek listája a program honlapján (www.husk-cbc.eu) érhetők el, vagy írjon nekünk: info@husk-cbc.eu címre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek