2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Környezettudatos autósok

Itthon is egyre népszerűbb a bioüzemanyagok használata

Az Európai Unió irányelvei szerint Magyarországon 2020-ra a megújuló energiaforrások részarányának el kell érnie a 13 százalékot. Ugyanekkorra a tagországok üzemanyag-felhasználása terén a megújuló erőforrások 20 százalékos részesedése a cél. Burkus Egon, a Genex Suzuki Bio Kupa főszervezője szerint Magyarország példamutató a bioüzemanyagok használatában. Nem hivatalos adatok szerint a hazai forgalomban lévő autók közel 10%-a bioetanollal üzemel és hónapról hónapra, mérhetően nő az alternatív megoldásokat alkalmazó autósok száma. A keményítő és cukortartalmú növényekből előállított E85-t, vagy más néven bioetanol amellett, hogy környezetkímélő, egy kiváló minőségű, 106-os oktánszámú üzemanyag. A magas oktánszám jelentősen megnöveli a motor teljesítményét, és további nagy előny, hogy az üzemelés során megközelítőleg ugyanannyi szén-dioxidot hagyja el a motort, mint amennyit az előállításához felhasznált növények életük során megkötöttek. A károsanyag-kibocsátást tekintve pedig a szén-monoxid, a korom és a kipufogógázban található szénhidrogének mennyiségei általában alacsonyabbak, mint benzin használata esetén. Hátránya, hogy az autó többet fogyaszt el belőle, ára viszont a benzinénél nagyságrenddel olcsóbb, mivel nem tartalmazza az üzemanyagok jövedéki adóját. Ráadásul hazánk az alternatív üzemanyagforma egyik legnagyobb előállítója.

A lassan kimerülő készletek és az egyre dráguló kőolaj miatt rendkívül fontos, hogy az alternatív, környezetbarátabb üzemanyagok mind szélesebb körben elterjedjenek. „A megújuló energiaforrások előállítását is ösztönző Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2010-ben kiemelt támogatónk lett, ennek köszönhetően idén, a világon elsőként, teljes mértékben környezetkímélő a Suzuki Kupa: minden autót E85 hajt” – mondta Bende Imre, a kupa menedzsere.

Szakemberek szerint az ÚMVP támogatásai révén Magyarország bioetanol-nagyhatalom lehet, az autóversenyhez hasonló nagyszabású rendezvények pedig segítenek felhívni a figyelmet a gazdaságos és környezetvédő megoldásokra.

„A bioüzemanyag hasznos, de még hasznosabb lenne, ha a fogyasztás mértékét sikerülne érdemben csökkenteni. Az utóbbi évtizedek megnövekedett fogyasztói igényeit figyelembe véve azonban erre egyelőre nem sok esély mutatkozik, éppen ezért színvonalas és nagy tömegeket vonzó eseményekkel kell hozzájárulnunk a környezetet kevésbé károsító módszerek elterjedéséhez.” – véli Burkus Egon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…