2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Korszerű Egészségcentrum épül EU támogatással, Harnádkakon

Hernádkak, a Miskolctól néhány kilométerre fekvő Hernád-völgyben található település az elnyert pályázatnak köszönhetően olyan szolgáltatással bővül – mely a népegészségügyi programot tekintve – nem csupán teljesíti a minimális jogszabályi előírásokat, de modern, minden igényt kielégítő egészségcentrum létrehozásával túl is lép azokon – mondta ma a sajtótájékoztatón Hajdú János, a település polgármestere.

A háziorvosi és védőnői szolgálat működési feltételeinek javításán túlmenően, a kibővített és új funkciókkal is ellátott Egészségház jobban meg tud felelni azon elvárásoknak is, melyek a prevenció fontosságát hangsúlyozzák. Az új komplexum a hagyományos, az ún. járóbeteg-ellátással összefüggő feladatokon kívül az egyes szűrésekre és a sürgősségi ellátáshoz tartozó tevékenységekre is koncentráltan tud működni. Nem csak a település lakossága, hanem a vendégségbe érkezők, átutazók is nagyobb biztonságban érezhetik magukat, hiszen megteremtődik a feltétele a kardiovaszkuláris (a szívet és az ereit, a szívkeringési rendszert illető) vizsgálatok elvégzésének, továbbá helyben alkalmazható életmentő eszközök (pl. defibrillátor) elhelyezésének, szükség esetén használatának.

Európai színvonalú védőnői szolgálati alakulhat ki: a csecsemőgondozás méltó körülmények közé kerülhet, valóban örömteli eseménnyé válhat a babavárás, megnyugtató módon rendeződhet a kisgyermekek orvosi ellátása, valamint a tanácsadás. Olyan rég várt igények beteljesülése történhet meg, mint a Baba-mama klub megalakulása, ahol zavartalan körülmények között jut idő a kérdések megválaszolására, az élmények megosztására.

Az életminőség, a komfortérzet javul akkor, amikor a település lakóinak lehetősége nyílik arra, hogy az egészségmegőrzés szempontjából fontos szűréseket helyben végeztethessék el. A nőgyógyászati rákszűrést, a krónikus légzőszervi szűrést, de még az iskolai szűrővizsgálatokat is településen belül lehet megejteni. Az új Egészségházban fizikoterápiás kezelésekre és más, preventív szolgáltatások igénybevételére is lehetőség nyílik.

Kiegészítik a Ház nyújtotta lehetőségeket az egészséges életvitellel, a táplálkozással a rendszeres testmozgással, a környezettudatos szemlélet kialakításával foglalkozó kampányok, előadások, klubok, műhelyek, melyek mind otthonra lelhetnek az Egészségházban.

A projekt (az Egészségház kialakítása) a majdnem ötven millió forintos beruházással valósul meg, uniós pályázat segítségével. Az Egészségház szolgáltatásai Hernádkak lakói számára az új lehetőségek korszakát nyitják meg: a település lakói valóban úgy érezhetik, hogy a vidéki élet ebben a faluban nem hátrány, hanem az egészséges életmód kialakítását célzó, jó döntés.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek