2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Játszva terelik a gyerekeket a műszaki tudományok felé

A felvételi adatokból jól látszik, hogy évek óta a gazdasági, a turisztikai és a marketing szakok a legnépszerűbbek a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében. Az állásbörzék tapasztalatai azt mutatják, hogy hatalmas a túlképzés a jogi valamint a bölcsész pályákon, míg műszaki végzettséggel rendelkező fiatalok iránt nagy a kereslet a munkaerőpiacon. A 2011-es felsőoktatási felvételi időszakban mindössze kilenc diák jelentkezett fizika szakra az országban.

 

A pályaválasztási orientáció már általános iskolás korban kiemelten fontos. A Győrben épülő egyedülálló tematikájú Mobilis Interaktív Kiállítási Központ célja a szórakoztatva nevelés, a műszaki életpályák népszerűsítése, a gyermekek ezirányú ismereteinek bővítése a hagyományos iskolai kereteken túl.

Közel 1,7 milliárd forint összegű európai uniós forrásból valósul meg Magyarország első tematikus, tudományos játszótere Győrben. A projektnyitó rendezvény alkalmával Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere, és Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta, hogy az egyetem és a város összefogásával megvalósuló projektnek milyen pozitív hatásai lehetnek a térségre, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár pedig kiemelte, hogy mennyire fontos a természettudományos ismeretek népszerűsítése egy olyan régióban, ahol kiemelten nagy a műszaki végzettségűek iránti munkaerőpiaci igény.

Az európai uniós forrást a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett pályázaton nyerte el Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, hogy megépítsenek egy olyan science centert, amely túllépve a hagyományos oktatás keretein szórakoztatva mutatja be a mozgás fizikáját.

Az iskolai oktatás sok esetben kiöli a kreativitást, az érdeklődést a tanulókból. A nem formális oktatás segítségével fokozni lehet az érdeklődést a természettudományos ismeretek iránt, fejleszthető a kreativitás, ezáltal egyre több diákkal lehet megszerettetni a műszaki- és természettudományokat, magát a tanulást is. A mai gyerekek több, intenzívebb, gyorsabb ütemű élményt várnak a tanórákon. Információval teli világunkban látványosabb elemek kellenek ahhoz, hogy felfigyeljenek valamire. A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ pályaorientációs szerepe kiemelt fontosságú az autóipar és a műszaki oktatás fellegvárának számító térségben. Célja, hogy a helyi közép- és felsőfokú műszaki jellegű képzéseket népszerűsítse a helyi ipar tradícióira alapozva.

Borkai Zsolt, Győr város polgármestere az Agóra Pólus program keretében megvalósuló projekt nyitórendezvényén elmondta: „Reményeink szerint a látogatók minden korosztálya megtalálja majd a hozzá illő eszközöket, alkotó lehetőségeket. Az

interaktív kiállítási központ megmutatja az autóipari ágazat régiós technológiai, gazdasági gyökereit, a térség innovációs eredményeit és a jövőbeli fejlesztési trendeket, továbbá tehetséggondozási és pályaorientációs feladatokat is ellát. A science center egy lehetséges alternatívát mutathat be a továbbtanulás előtt álló általános- és középiskolás fiataloknak, illetve tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújt a család valamennyi tagjának és a Győrbe látogatóknak egyaránt.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…