2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Épül Magyarország első tudományos játszótere

A járműipar technikai vívmányaival ismerkedhetnek majd a látogatók a győri Mobilis Központban

Európában nagy népszerűségnek örvendenek a tudományos központok, az úgynevezett science centerek. Hazánkban elsőként Győrben épül olyan interaktív kiállítási központ, mely tudományos játszótérként kifejezetten a közlekedésre, és a mozgás fizikájára specializálódva ipari és tudományos megoldásokat mutat majd be. A közel 1,7 milliárd forint összegű európai uniós támogatásból megvalósuló, a kontinensen egyedülálló tematikájú Mobilis Interaktív Kiállítási Központ 2012-re készül el.

 

A kívülről a Wankel-motor dugattyújára hasonlító 2737 m2 területű interaktív kiállítóteret 2011. január 10-én kezdték építeni Győrben. A jövő tavaszra tervezett megnyitó után a győri science center látogatói 74 interaktív eszközt próbálhatnak majd ki, melyek mindegyike a járműiparral, a mozgás fizikájával kapcsolatos.

Az Agóra Pólus program keretében uniós támogatással megvalósuló önkormányzati beruházás küldetése a műszaki és természettudományos ismeretek bővítése, a mozgásban lévő világ bemutatása, kiemelt fókusszal a járműgyártásra, illetve a helyi járműipar technikai vívmányainak megismertetésére, lévén, hogy Győr nem csak autóipari fellegvár, de a szakmérnökök képzésének központja is. A projektnyitó ünnepség alkalmával Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere és Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta, hogy a projekt kiemelten pozitív hatással lehet a térség gazdasági életére, melynek megvalósulásához a város és az egyetem összefogására volt szükség.

A rendezvényen köszöntőt mondott Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkár is, aki szintén kiemelte a projekt térségfejlesztő hatását. „A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ remek példája Győr városában a kultúra, a tudomány, az oktatás és a gazdasági élet együttműködésének. Ez a közművelődés bázisán alapuló összefogás hatékonyan szolgálja a város és a régió érdekeit, lehetőséget teremtve a gyermekeknek és a fiataloknak a játszva tanulásra, a tudományokkal és a műszaki innovációval való élményszerű ismerkedésre.” Az államtitkár azt is elmondta, hogy a science center, a hagyományos oktatás eszközrendszerét kiegészítve jelentősen növelheti a diákok műszaki érdeklődését, mely a felnövő új generációk révén hosszú távon is megoldást jelenthet az Audi bővítéséből adódó műszaki képzettségű szakemberhiányra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…