2023. 01. 27. péntek

Angelika
1 EUR 389 HUF
1 GBP 442 HUF

Mikor van szükség aláírási címpéldányra?

Mi a célja az aláírási címpéldánynak? Mikor lehet rá szükség? Mit tartalmaz? Honnan lehet beszerezni? Hogyan lehet megnyitni? Minden esetben elérhető az Országos Cégnyilvántartó és Céginformációs Rendszerben? Miben különbözik az aláírásmintától? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

 

Az aláírási címpéldányban a cégbejegyzésre jogosultak, vagyis a cég képviseletében aláírók aláírása található. Ennek a közjegyző által hitelesített okiratnak az a célja, hogy a cég képviseletében kizárólag a jogosult személyek tudjanak eljárni, más ne tudjon a nevükben kötelezettségeket vállalni.

 

Bármikor hozzá lehet jutni az aktuális, hatályos és hiteles adatokhoz

 

Ma már léteznek olyan szolgáltatások, melyek segítségével bármikor hozzá lehet jutni az aktuális, hatályos és hiteles adatokhoz az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat adatbázisából. Aláírási címpéldányt nyújt a Cégtaláló szolgáltatása, melynek oldalán az aláírási címpéldány mellett a cégkivonatot, a cégmásolatot, a közhiteles cégkivonatot, az alapító okiratot és a pénzügyi adatokat egyaránt be lehet szerezni.

 

Amennyiben az aláírási címpéldány elérhető az Országos Cégnyilvántartó és Céginformációs Rendszerben, ezeken a szolgáltatásokon keresztül beszerezhető online, így a fizetést követően azonnal megérkezik e-mailben, és az ingyenes e-szigno program segítségével egyszerűen letölthető.

 

A képviseleti jog igazolására önmagában nem alkalmas

 

Mikor lehet szükség aláírási címpéldányra? Minden olyan esetben, amikor azonosítani kell a céget képviselő tisztségviselő aláírásképét, vagyis amikor a cégjegyzésre jogosult személy kézjegyének valódiságát tanúsítani kell. Ilyen eset lehet például a bankszámlanyitás, a szerződéskötés vagy éppen a pályázatok benyújtása. Azonban azt fontos megjegyezni, hogy a képviseleti jog igazolására önmagában nem alkalmas.

 

Mit tartalmaz az aláírási címpéldány? Az okirat tartalmazza a cég nevét,, a cégjegyzés módját, a cégjegyzésre jogosult adatait és képviseleti jogcímét. Továbbá szerepelhet a céget képviselő tisztségviselő feladatköre és beosztása is.

 

Aláírási címpéldányt kizárólag közjegyző készíthet

 

Gyakran összekeverik az aláírási címpéldányt az aláírásmintával, azonban a kettő nem ugyanaz. Az aláírásmintát ügyvéd is kiállíthatja cégbírósági eljárás során, például a cégbejegyzéskor vagy változásbejegyzéskor. Erre csak akkor jogosult, ha a szervezet létesítő okiratát készíti, vagy szerkeszti.

 

Ezzel szemben aláírási címpéldányt kizárólag közjegyző készíthet, ezáltal lesz közokirat. Vannak esetek, amikor a címpéldányt és az aláírásmintát egyaránt elfogadják.

 

Fontos tehát tájékozódni, hogy pontosan mire is van szükség az adott ügyintézés során, hogy a Cégtaláló megfelelő szolgáltatását választva minél gyorsabban rendelkezésre álljon a szükséges dokumentum.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Márkaépítés trendek 2023-ban
A márkaépítési irányvonalak a médiafogyasztási szokásokkal együtt szinte folyamatosan változnak. Ezekhez a vállalatoknak is alkalmazkodniuk kell, ha s…

További cikkek

Márkaépítés trendek 2023-ban
A márkaépítési irányvonalak a médiafogyasztási szokásokkal együtt szinte folyamatosan változnak. Ezekhez a vállalatoknak is alkalmazkodniuk kell, ha s…