2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Törökország kompromisszumot kötött gázvezeték-ügyben
Törökország kompromisszumot kötött gázvezeték-ügyben

Törökország kompromisszumot kötött gázvezeték-ügyben

Törökország kompromisszumot kötött gázvezeték-ügybenEgy nappal a Nabucco-vezetékről szóló kormányközi megállapodás aláírása előtt, Törökország lemondott arról, hogy a gázvezetéken szállított gáz 15 százalékára igényt tart. A török részről mutatkozó kompromisszumról a török média vasárnap adott hírt, az energiaügyi miniszterre, Taner Yildizre hivatkozva. Az Európai Bizottsággal ez ügyben folytatott tárgyalásokon Ankara ugyanakkor biztosítékot kapott, hogy részesül a projekt bevételeiből, miután a 3300 kilométeres vezetékből 2000 kilométer török területen halad. Törökország így a tranzitdíjakból 50-60 százalékot, évi 400-450 millió eurót remél.

Mindeddig kérdéses volt a török kompromisszumkészség, amelytől a többi részes fél számára döntően függött a terv jövedelmezősége.

Yildiz, akit a Reuters idézett, a bejelentéssel együtt elmondta: egy későbbi szakaszban Oroszország is bekapcsolódhat a projektbe, „nincs semmi ami ez ellen szólna”.

Yildiz szerint ugyanakkor a globális válság nem érinti a vezeték finanszírozását, mint mondta, nem hiszi, hogy a pénz problémát jelentene, mivel a gázvásárlók már megvannak.

Mint elmondta, Törökország tovább dolgozik azon, hogy az Azerbajdzsánból származó gázimportot a jelenlegi 6 milliárdról évi 14 milliárd köbméterre növelje. Jelenleg gázszükséglete mintegy 60 százalékát Oroszországból fedezi.

A Nabucco-vezeték kiépítésében a Mol Nyrt. mellett az osztrák OMV, a román Transgaz, a török Botas, a bolgár Bulgargaz, valamint a német RWE vesz részt. A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő Nabucco- gázvezeték összesen 3.300 kilométer hosszú lesz, a beruházás költsége 7,9 milliárd eurót tesz ki.

A vezeték áthalad Magyarországon, de kikerüli Ukrajnát. Az alapforgatókönyv alapján 2011-ben 8 milliárd, 2020-ban 25,5 milliárd köbméter, míg a csúcs-forgatókönyv alapján 2011-ben 13 milliárd, 2020-ban pedig 31 milliárd köbméter földgázszállítási kapacitással fog működni a vezeték.

/MTI/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek