2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Tokaji vita

Üdvözlik a luxembourgi döntést a szlovákiai borászok
Pozitív döntésnek tartják és üdvözlik az érintett szlovákiai régió borászai a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság azon döntését, amellyel a testület csütörtökön elutasította a magyar fellebbezést a “Tokaj” márkanév ügyében.

A testület csütörtökön azt mondta ki, hogy nem minősül megtámadhatónak a “Vinohradnícka oblast’ Tokaj” szlovák névnek a nyilvántartásba való bejegyzése. A bejegyzés az oltalom alatt álló eredetmegjelölések E-Bacchus elnevezésű uniós elektronikus nyilvántartásában történt.

Nagy Géza őstermelő a szlovák tokaji térség szőlészeit és borászait tömörítő szakmai szervezet egyik tagja az MTI-től értesült a luxembourgi bíróság döntéséről. A hírre reagálva azt mondta: örömtelinek tartja a döntést, illetve azt, hogy az ügyet talán már sikerült lezárni.

Hozzátette: meggyőződése, hogy a régióban tevékenykedő, a döntés által érintett többi borász is hasonlóan vélekedik majd.

“A régióban, a határ innenső oldalán éppen olyanok a szőlőtermesztés és a bor előállítási feltételei, mint a határ túlsó oldalán és hasonlóak a bor készítésének metódusai is, ezért sajnálatos, hogy ez a vita egyáltalán kialakult” – jegyezte meg.

Magda Haburová a szlovák tokaji térség kistermelői szövetségének elnöke, aki korábban az ügyben egyeztetés folytató szlovák bizottság egyik tagja volt, az évek óta húzódó vitáról az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a vita az utóbbi években sajnos nem nélkülözte a politikai színezetet, holott a vitás kérdésekre szerinte kizárólag szakmai szinten kellett volna megoldást találni.

“Többször is mondtam, hogy ebbe a kérdésbe nem kellett volna bevonni a politikát” – jegyezte meg. “Soha nem kételkedtem abban, hogy ez az exkluzív márkanév megilleti az érintett szlovákiai régióban termelt borokat is” – mondta Haburová a luxembourgi bíróság döntésével kapcsolatban. Hozzátette: a világszerte elismert bortermelő vidék egykoron egységes volt, s a politikai határ megváltoztatásával csak az országok, nem pedig a régió szétválasztására került sor.

 VM: részletkérdésben döntött az Európai Bíróság

 A Tokaj-vita egy részletkérdésében döntött csak csütörtökön az Európai Bíróság, így fennmarad a status quo helyzet a magyar és a szlovák fél között a Tokaj eredetmegjelölésben – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI érdeklődésére. Hangsúlyozták, hogy az eljárás nem annak eldöntésére szolgált, hogy Szlovákia egyáltalán jogosult-e a Tokaj eredetmegjelölés használatára.

A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság csütörtökön elutasította a magyar fellebbezést a “Tokaj” márkanév ügyében, és kimondta: nem minősül megtámadhatónak a “Vinohradnícka oblast’ Tokaj” szlovák név bejegyzése a nyilvántartásba.

Az Európai Bizottság Szlovákia kérelmére vette fel az oltalom alatt álló eredetmegjelölést a meghatározott termőhelyről származó minőségi borok jegyzékébe. A jegyzéket az eredetmegjelölésekre vonatkozó nemzeti jogszabályok alapján állították össze, azt az unió hivatalos lapja 2006 februárjában és 2007 májusában tette közzé. Ezt követően 2009. július 31-én, azaz egy nappal az új borpiaci rendszer hatálybalépése és a borok eredetmegjelöléseinek és földrajzi jelzéseinek elektronikus nyilvántartása, az E-Bacchus-nyilvántartás bevezetése előtt, új jegyzéket tettek közzé. Ebben a korábbi jegyzékekben közzétett eredetmegjelölést, Szlovákia kérelmére “Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblast’-ra” módosították. Szlovákia 2009 november végén levélben kérte az Európai Bizottságtól, hogy a “Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblasť” megjelölést a “Vinohradnícka oblasť Tokaj” névvel váltsák fel, mert előbbi tévesen került a minőségi borok jegyzékébe. A brüsszeli bizottság, miután meggyőződött arról, hogy az E-Bacchus nyilvántartás bevezetése napján a szlovák jogszabály tartalmazta a “Vinohradnícka oblasť Tokaj” megnevezést, helyt adott Szlovákia kérelmének, és módosította a nyilvántartást.

A VM csütörtöki közleménye emlékeztet: a Bizottság 2010 februárjában a kormány értesítése nélkül, szlovák kérésre úgy módosította az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések regiszterében (E-Bacchus adatbázis) a Szlovákiára vonatkozó bejegyzést, hogy a korábban szereplő “Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblasť” megjelölést “Vinohradnícka oblasť Tokaj”-ra cserélte.

Magyarország ezt a lépést megtámadta az Európai Unió Bíróságán, de az elutasította a magyar keresetet. A hivatkozás szerint az eredetmegjelölés oltalma egyedül a nemzeti jogból fakad, az E-Bacchusba való bejegyzés csak tájékoztató jellegű, az semmiféle joghatást nem vált ki, így e bejegyzés nem is támadható meg az uniós bírói fórumok előtt.

Magyarország 2013 elején az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be, az ügyben most hirdettek ítéletet.

A VM leszögezi, hogy a döntés továbbra is csak az E-Bacchusba történt bejegyzéssel kapcsolatos, vagyis az eljárás csak azon kérdésre vonatkozik, hogy Szlovákia a Tokaj megjelölés mely származtatott alakjának használatára jogosult: a “Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblasť”-ra vagy pedig a “Vinohradnícka oblasť Tokaj”-ra. Ez az eljárás tehát nem annak eldöntésére szolgált, hogy Szlovákia egyáltalán jogosult-e a Tokaj eredetmegjelölés használatára és nem is ez volt a magyar cél az eljárás megindításakor.

“A döntés a jelenlegi status quo helyzet fennmaradását jelenti a magyar és szlovák fél között a Tokaj eredetmegjelölés tárgyában” – írták.

Az Európai Bizottságnak az idei év december 31-ig lehetősége van megvizsgálni a dokumentumok EU-jognak való megfelelőségét, így a Tokaj-vitában teendő további lépéseket az határozza meg, hogy mind tartalmi, mind formai szempontból mit eredményez a 2011-ben benyújtott szlovák és magyar termékleírások európai bizottsági vizsgálata. A tárca hangsúlyozta, hogy a magyar kormány elkötelezett a tokaji bor és a tokaji termelők érdekeinek védelmében.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…