2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Ismét nyereséges a vadgazdálkodás

Újra nyereségessé vált az elmúlt években a magyar vadgazdálkodás, az ágazat tavalyi eredménye már mintegy 1,5 milliárd forint körüli volt – mondta Fazekas Sándor a 21. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás hivatalos megnyitóját követően csütörtökön a Hungexpo budapesti vásárközpontjában.A vidékfejlesztési miniszter szerint a 6 milliárd forintos éves árbevétellel rendelkező vadgazdálkodás nyereségessé válása a minisztérium által néhány éve megalkotott vadhúsrendeletnek köszönhető.

 

Az eredmény jó alapot adhat az ágazat fejlődéséhez a következő években, biztosíthatja a foglalkoztatás stabilitását, és segítheti a turizmus fejlesztését, valamint a természeti értékek védelmét is – tette hozzá.

 

A miniszter jelezte: az elmúlt időszakban több más jogszabály is született, amely megkönnyítette a vadászok, a horgászok, a természetjárók mindennapjait. Ide sorolta az új halászati törvényt, amely horgászbarát rendelkezéseket tartalmaz, és egyszerűsödtek a fegyvertartásra vonatkozó szabályok is.

 

Szigorították ugyanakkor az orvvadászatra és halászatra vonatkozó rendelkezéseket, ezek az illegális tevékenységek bekerültek a Büntető törvénykönyvbe. A természetjárás, a lovaglás szintén könnyebbé vált a magyar erdőkben a jogszabályi könnyítések eredményeként.

 

Fazekas Sándor kérdésre kiemelte: a vadhús forgalmazási szabályait a fogyasztók biztonságának szem előtt tartásával egyszerűsítették. A könnyítések az adminisztratív teendőkre vonatkoztak, így növekedhetett a piaci szereplők köre. A halászati törvényről az MTI kérdésére elmondta: korábban a horgászokra vonatkozóan tartalmazott konkrét előírásokat, a halászoknak inkább elvi irányokat szabott, most pedig a halászatra is konkrét normák és előírások vonatkoznak. A tárcavezető fontosnak tartotta az orvhalászat visszaszorítását.

 

A miniszter tájékoztatása szerint Magyarország erdőterülete folyamatosan növekszik, 2010 óta 12500 hektár erőt telepítettek az országban. Ezzel az erdősültség aránya elérte a 21 százalékot.

 

A megnyitó ünnepségen Fazekas Sándor szólt arról, hogy március végén Hatvanban megnyílik a Széchenyi Zsigmond nevét viselő vadászati múzeum.

 

A FeHoVa hivatalos megnyitóján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV), valamint az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) együttműködési megállapodást kötött.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek