2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Több millió forinttal támogatja Mezőkövesden a mezőgazdasági startmunkát a Kormány

Több millió forinttal támogatja Mezőkövesden a mezőgazdasági startmunkát a Kormány

Zöldséget, hagymát, burgonyát ültetnek a mezőgazdasági startmunkaprogram résztvevői Mezőkövesden. A megtermelt nyersanyagokat a település közétkeztetésében használják majd fel.

Mezőkövesd Önkormányzata is élt azzal a lehetőséggel, amelyet a Kormány kínált a mezőgazdasági startmunkaprogram keretében. A dél-borsodi város nyertes pályázata révén, a szociális földmunkaprogram mellett így újabb 10 fő kapcsolódhat be a mezőgazdasági munkába.
A Kormány azzal a céllal hozta létre ezt a foglalkoztatást elősegítő programot, hogy azoknak az embereknek, akiknek jelenleg nincs munkájuk, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülnek, illetve álláskeresők, azok valódi, értékteremtő munkát vállaljanak.
Ezen mezőgazdasági program révén a résztvevők értékes, hasznos tevékenységet végeznek, hiszen a földeken megtermelt nyersanyagokkal hozzájárulnak a település fejlődéséhez. Az is előny, hogy akik itt dolgoznak, azok nyitottak legyenek arra, hogy otthon is műveljék a földet, hogy megtermeljék az étkezésükhöz szükséges minimális  zöldségmennyiséget.
A projekt a dolgozók bére mellett az eszközök beszerzését és más dologi kiadások finanszírozását is lehetővé teszi, amelyre az önkormányzat 3,4 millió forintot kapott.
„Ebből az összegből a vetőanyagokat, a szükséges kemikáliákat, a gondozáshoz szükséges eszközöket, rotációskapát tudunk beszerezni, illetve az is a terveink között szerepel, hogy bevetett területet, amint lehet, körbekerítsük kerítéssel, hogy megfelelően védett és őrzött legyen.” – közölte dr. Hajdu András alpolgármester.
A földterületen már elvetették az alapvető zöldségféléket, elduggatták a hagymát, és hamarosan elültetik a burgonyát. A program keretében a tényleges fizikai munka mellett képzéseket is szeretnének szervezni a résztvevőknek, amelyen a növénytermesztés és -tartósítás elméleti és gyakorlati ismereteit sajátíthatják el.
Az alpolgármester mindezek mellett köszönetét fejezte ki a Belügyminisztériumnak, Tállai András államtitkárnak, akinek támogatásával sikerült elnyerni a foglalkoztatáshoz és anyagbeszerzéshez szükséges forrásokat.

M.    Zs.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…